Hortensia er en av signalplantene som nesten alle, selv de minst planteinteresserte, har et forhold til. Det er nesten umulig å overse de store ballformede blomsterstandene i klare farger. Med hortensiaens enorme popularitet er det ikke til å undres over at det forskes på nye sorter og varianter, og nå har vi også fått den magiske hortensiaen - sorter som blomstrer flere måneder uten stopp.

Hortensia finnes i en uendelig rekke av sorter i hovedfargene rosa, hvis og blå, og varianter mellom disse. Mange har ulike vekstformer, og det er svært ulik grad av vinterherdighet, hvis man ønsker å ta vare på planten fra år til år.

Magiske hortensia er en helt ny gren av hortensiaer, med kompakt vekst, blomsterstander med mange, men mindre blomster, og farger som starter ut med grønnrosa og grønnblå. Gjennom en unikt lang vekstsesong blir de eldste blomsterstandene stadig mørkere i fargen, mens nye blomsterstander i lyse farger utvikles gjennom sesongen, og står sammen med de gamle. Magiske hortensia er noe mer kostbare å kjøpe, men kompenserer lett dette ved sin lange blomstring, noe mindre vanningsbehov enn tradisjonelle hortensia, og noe større toleranse for krevende vær.

Ta vare på din hortensia, så har du den lenge! Slik gjør du det:

  • Husk å vanne! Ikke la hortensiaens røtter tørke ut. (men  unngå at den står i vann)
  • Bruk en potte som er høy nok og vid nok, så unngår du søl, sett gjerne hortenisa i en selvvanningspotte eller en potte med oasis eller leca i bunnen.
  • Hortensia i stuen kan stå solrikt, men om sommeren trives den best i halvskygge eller skygge
  • Hortensia er en ”sulten” plante: Gi litt gjødsel annenhver uke ved vanning, eller legg ned organisk gjødsel eller langtidsvirkende pellets ved planting.
  • Beskjæring: Det er ikke nødvendig å skjære tilbake hortensia med kompakt vekst, fjern bare blomstene som de visner ned. Har man en Hortensia som vokser kraftigere er det viktig å passe på å ikke skjære av ferske knopper – en hortensia blomstrer på fjorårets skudd.