Mai er festmånedene fremfor noen. Vi har konfirmasjon, bryllup, 17. mai, og bare det at sommeren er på vei, er en god nok grunn til å ta en fest.

Ved hjelp av blomster og litt fantasi kan du skape en flott ramme rundt festen. Ønsker du å skape en mer personlig stemning så la blomstene avspeile festens hovedperson, oppfordrer Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Bestemme selv

De ulike festlighetene dekoreres på ulikt vis, men festen blir ekstra personlig hvis dekorasjonene gjenspeiler hovedpersonens stil. La for eksempel konfirmanten selv få være med å bestemme blomster, kanskje konfirmanten har en favoritt? Bestem dere sammen for hvilke farger dere ønsker å bruke til dekorasjonene. Det finnes mange spennende blomster som gjør at både foreldre og konfirmant blir fornøyd. En variant er å kutte stilkene av liljer eller roser med ulike farger og la blomsterhodene ligge og flyte fritt i et fat med vann. Hvis fargene på blomstene matsjer med duk, servietter og stearinlys har du et fantastisk bord duket for fest.

Bryllupsblomster

Blomstene i et bryllup er ikke bare dekorasjon, men de kan også være et symbol på hvem brudeparet er. Dekorasjonen på bordet trenger ikke å være overdådig. Pass på at borddekorasjonene ikke er for høye, lave flate dekorasjoner i passende avstand gjør at det er meget enkelt å holde konversasjoner over bordet. Den tradisjonelle bryllupsfargen er hvit. Dette er en grei basisfarge og en kan enten bruke blomster i duse pastellfarger eller være litt vågal å bruke kontrastfarger. Bordkortet kan også være i plantemateriale. En liten potteplante i miniutgave pyntet med bånd og med gjestens navn i gullskrift er både elegant og meget enkelt å lage.

Roser til fest

Roser sprer feststemning. Slik var det i Romerrikets glansperiode for 2000 år siden, og slik er det også i dag. Romerne strødde fargerike roseblader i tykke lag på gulvet, mens i dag holder det å strø litt av dem på bordet, eller i et fat med vann. Rødt er kjærlighetens farge og ingenting er mer romantisk enn knall røde roser eller små dekorasjoner med roser i duse farger.

Hurra for 17.mai

Tradisjonene står sterkt på en dag som 17. mai, og fargen på blomster og dekorasjoner gjenspeiler dette. Vi pynter helst i rødt, hvitt og blått med innslag av litt grønt. Blomster som egner seg til 17.mai buketten og som fint kan mikses med kvister og lyng, er for eksempel krysantemum, nellik, rose, anemone, Eustoma, ridderspore, ranunkel og brudeslør.

Populært å blande potte og snitt

De siste årene har det vært mer og mer populært å mikse snittblomster med potteplanter. Et eksempel er å plassere mange små ildtopp i kanten på et rundt fat og i midten stikkes snittroser og flamingoblomst. Pynt gjerne med skjell eller pene runde steiner.