En av våre største blomsterhiter er uten tvil blodbeger. Få av sommerblomstene våre er så mye diskutert i ulike forum, og det er ikke uten grunn - den er vakker, villig, og trives både i ampel og som klatreplante.

Blodbeger – mørk røde skjønnheter på lange rankerBlodbeger, Rodochiton

Blodbeger har lange ranker med lilla, hengende klokkeblomster. Hver ranke kan fort strekke seg fire meter i løpet av en sesong, men grenene er lange og elegante og slynger seg lett rundt det den får tak i – noe som gjør at blodbeger er like flott hengende som klatrende. Blodbeger har det botaniske navnet Rhodochiton. På engelsk kalles den Purple bell vine, på dansk rosenslynger. Alle navnene reflekterer voksemåten og den lilla fargen som er tydelige både på grener og i de overveldende mange blomstene.

Hvordan stelle din blodbeger?

Voksested: Blodbeger vil gjerne ha lange dager med mye sol, og kan ha en plasseringer rett i solveggen. Jorden skal være veldrenert, men da dette kan være en tørst plante vil det lønne seg å ha god jord med evne til å holde på fuktigheten. Jevn næringstilførsel i løpet av sommeren er viktig. Ved mye sol vil også bladene få et lilla skjær, noe mindre sol vil dempe dette.

Klatre eller henge? Blodbeger vil fungere både i ampel og som klatreplante, som gjerne kan klatre i stativer, eller i egne grener.

Vinterherdighet: Blodbeger overlever ikke ute i Norge, men kan med litt stell overleve inn om vinteren og plantes ut igjen påfølgende vår. Enklest er det kanskje likevel å lage nye, små planter med frø eller stiklinger, og starte våren med en liten plante.