Klatreplanter bruker minimalt med plass. Samtidig skaper de en illusjon av romslig frodighet. Det er mange klatreplanter som trives godt i Norge. Tidligblomstrende og sene, frodige og flotte høstfarger, les deg frem til din favoritt!

En grønn oase

Klatreplanter gir hagen et dekorativt og frodig utseende. Den forvandler et område til en grønn oase, og beskytter en hyggelig uteplass mot vind og vær. Den markerer grenser, myker opp fasaden, fremhever eller skjuler ulike former i hagen. Klatreplanter skaper trivsel og glede, noen med sin duft og andre med sine farger. Tre eksempler kan være pipeholurt, humle og klatrehortensia:

Ulik klatremåte

Noen klatreplanter er selvheftene, og har sugerøtter som klatrer på vegg, berg og gjerder uten annen hjelp. Andre har mer slyngende vekst og trenger et stativ eller espalier til å klatre i. Det er nok flest eksempler på de slyngende, det er stort sett bare klatrehortensia, rådhusvillvin, eføy og beinved som ikke trenger oppbinding.

Jord og planting – god på bunnen

Mange klatreplanter kan med stort hell anvendes som bunndekke i plantebed eller skråninger. Klatreplanten vil etter hvert bre seg tett utover og dermed forhindre spredning av ugress. Dette gjør at plantebedet blir lett å vedlikeholde og lukejobben blir minimal.

For å oppnå et godt vekstresultat, må forholdene være riktige. Noen klatreplanter trives utmerket i skygge, mens andre krever gode lysforhold. Planlegg før du handler, slik at planten trives på voksestedet. Vanlig hagejord er bra for de fleste. De fleste plantes slik at klumpen får jorddekke. Unntaket er Klematis og klatreroser, som plantes noe dypere i jorden enn potteklumpen.

Noen av våre mest brukte klatreplanter:

  • Rødkattebusk  (Actinidia kolomikta)
  • Bergflette / Eføy (Hedera helix)
  • Klatrehortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
  • Humle (Humulus lupulus)
  • Klatreslirekne/Arkitektenstrøst (Polygonum aubertii)
  • Vanlig villvin (Parthenosissus inserta (P. vitacea))
  • Rådhusvillvin (Parthenosissus tricuspidata)
  • Alpeklematis (Clematis alpina)