Ingen blomster vekker vel mer følelser enn roser, mener mange. Roser passer til alle anledninger og fåes i mange forskjellige farger. Roser i bukett er nydelig, og utvalget av farger og varianter gjør at det finnes en rose for enhver anledning og årstid.

Fargesprakende buketter

Morsdag, farsdag, bursdag og hverdag, det er et utall av dager der en frisk bukett roser kan skru den gode stemningen flere hakk opp. Rød er kanskje den største fargen for kjærlighet, men med alle variantene er det absolutt lov å velge den du liker best!  Sommerglade farger i oransje og rosa gjør seg like bra en grå dag i februar eller november, som den også gjør i juli. Farger og duft påvirker oss og gjør dagene lettere, så å gi bort en blomsterbukett er langt mer enn en hyggelig gest!

Roser gjennom tidene

Roser har alltid vært en høyt elsket og respektert blomst, og en har i lang tid ment at tørkede kronblad av roser hadde mystiske krefter. Rose er en blomst som er kjent helt tilbake til flere tusen år før Kristus. Roser stammer egentlig fra de nordlige strøkene av jordkloden, men har vandret videre til subtropiske områder. Gjennom tidene har rosen blitt brukt til mye forskjellig; Cleopatra dekket gulvene i palasset sitt med kronblad av roser hver dag, en sultan i Bagdad brukte 30 000 krukker med rosevann i året og Napoleon gav sine offiserer rosevann for å rense sår. Selv i dag, spesielt i  Midtøsten og deler av India, er det vanlig å bruke rosevann til å vaske hendene med.

Elsker roser

Vi nordmenn rett og slett elsker roser, og det selges millioner av dem årlig. Det produseres noe av dem i Norge, men det aller meste er importert fra Afrika.

Rosetips:

•    Ikke vær redd for å kjøpe roser som har begynt å åpne seg, de er like (eller mer) holdbare som lite åpne roser.
•    Vær nøye med å snitte rosene, gjerne hver tredje dag. Få evnt blomsterforretningen til å snitte rosene
•    Fjern bladene nederst på stilkene, blader i vasevannet fører til flere bakterier i vannet og redusert holdbarhet.
•    Ikke la rosene ligge tørre, sett dem i vann så snart som mulig
•    Bruk en ren vase, vask den gjerne med vann tilsatt noen dråper klorin
•    Sett rosene i kaldt eller lunkent vann
•    Bruk holdbarhetsmiddel
•    Sett rosene kjølig om natten.

Nødtips

Begynner rosene å henge etter en dag eller to, er det likevel håp. Skråskjær stilkene på nytt, , pakk deretter gjerne hele buketten inn i vått avispapir (bruk kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Hvis de har frisknet til kan de igjen settes i stuen.