Utvikling av sorter og varianter gjør julestjernen perfekt for mye mer enn juletiden. Gyldne stjerner nå i den grå høstperioden lyser opp dagene.

Magiske høstfarger med julestjerner

Julestjerne i interiørStjerneform og intense farger kjennetegner julestjernene, gjerne i rødt, hvitt og rosa. De er perfekte for advent og jul. Det mange ikke vet er imidlertid at de også er flotte blomster tidligere på høsten, og at det finnes sorter i nyanser som laksefarget, gul, kanel, rosé, hvit og fersken. Høstmørket har ikke en sjanse mot disse herlige fargeklattene! “Høststjernene” har navn som ‘Autumn Leaves’, ‘Cinnamon Star’, ‘Lemon Snow’ og ‘Wintersun’. Bladene (brakteene) er fyrverkeri av farger, og kan minne om fargesprakende blader i på høstfargede løvtrær. Som stueplanter lyser de opp høstens grå måneder.

Når advent endelig nærmer seg er de like flotte, og passer godt sammen med de røde og hvite variantene som ofte brukes mer når julen nærmer seg.
Rødt og hvitt er kanskje julens farger, men planter og fargene deres matcher nesten bestandig perfekt uansett. Rødt og grønt er ofte juleplantenes hovedfarger, men varianter finnes i alle de ulike plantene vi ofte bruker for å pynte til jul. Ulike stilarter har sine klassiske fargekombinasjoner, men i julen mikses fargene mye mer, og da passer alt til julefargene. Den nordiske, kjølige stilen har ofte toner av blatt, sølv og hvitt, overdådige stiler har lilla, rød og gull, romantiske stiler byr på delikate pasteller og mer moderne stiler med blågrønne petrolfarger, kobber og svart.

Julestjerner i mer uvante farger er svært vakre og anvendelige, men foreløpig er de likevel i liten grad å finne i butikkene, da mange av kundene er mest vant til de røde og hvite stjernene. De gyldne fargene er ofte tilgjengelige tidligere i sesongen enn de røde og de hvite, som dominerer markedet når desember kommer. På bestselgerlisten kommer først de røde, deretter variantene i hvit og krem, før vi finner tofargede og spettede sorter. De gyldne sortene er ikke mange, men de utgjør en voksende gruppe som vi anbefaler å se etter, de er svært flotte.

Stell av julestjernene er forøvrig det samme, uansett fargenyanser og sorter. De foretrekker alle godt med lys, og en lun plassering mellom 15 and 22°C. Vanning skal skje i moderate mengder, og helst med romtemperert vann. Julestjernene er også sensitive i forhold til trekk, så la dem få en lun plassering.