Hva betyr det at julestjernens blader blir gule, eller at de grønne bladene faller av? Les ABC-en her, og forstå din stjerne!

Julestjernens ABC – dette er hva du kan lese fra julestjernens blader

Kraftfulle, mørkegrønne blader, strålende brakteer (de fargede bladene mange tror er blomsten) og gul-grønne knopper mellom brakteene: Dette er den optimale beskrivelsen på en frisk og flott julestjerne som har fått godt stell. Gule, hengende blader eller blader som faller av er på den annen side et tegn på en plante som ikke trives. Opplysningskontoret for blomster og planter forteller deg her hvordan du skal lese sykdomstegnene på en julestjerne, og hva du kan gjøre med det.

Gule blader: Ofte et tegn på overvanning

Blader som blir gule eller faller av er tegn på skadet jordklump. Den mest vanlige grunnen til dette er at planten er vannet for mye. Julestjernen tåler vanligvis godt å tørke litt opp, så lenge den ikke blir knusktørr, men å vannes for mye tåler de ikke så godt. For å unngå gule blader bør man vanne forsiktig, og huske at den skal aldri stå med vann på skålen.
Som en regel kan man ta utgangspunkt i at den skal vannes forsiktig med litt romtemperert vann to ganger i uken, eller litt mer grundig (rask “bøttevanning”) maks en gang i uken. Temperatur i rommet vil ha stor innvirkning på hvor mye vann planten trenger. Hvis du løfter en forsiktig vannet plante og en tørr vil du lett kjenne forskjellen på de to.
Hvis julestjernen er vannet for mye kan det ofte holde å bare vente noen ekstra dager før du vanner igjen, men hvis julestjernen er skikkelig våt i jorden anbefaler vi å ta av plastpotten og sette den på avispapir, for å trekke ut fuktigheten. Det kan også være aktuelt å bytte jord, men dette gjør vi helst ikke, av hensyn til røttene.

Grønne blader som faller av: Ofte forårsaket av trekk eller for kjølige temperaturer

Hvis en julestjerne begynner å miste bladene mens de fremdeles er grønne, er det sannsynlig at planten har vært utsatt for trekk eller for kjølige temperaturer. Dette er noe denne varmeelskende mexikaneren ikke liker i det hele tatt. Blir julestjernen utsatt for temperaturer under 12 grader er sjansen stor for at den kan få varige skader, slik som at den feller grønne blader. Av denne grunn bør man aldri kjøpe planter som har stått utendørs eller i døråpningen i butikken. Man bør alltid pakke julestjernen godt inn, og dra rett fra butikken og hjem.
En annen grunn til at julestjernene kan miste grønne blader er hvis den står mørkt. Julestjerner elsker lys og bør ha en lys plassering i huset. Hvis planten mister grønne blader kommer disse ikke til å vokse ut igjen, så feller planten grønne blader bør den umiddelbart flyttes. Ofte vil det være for sent for den individuelle planten.

Tørre, hengende blader: Ikke nok vann

I rom som er fulle av tørr, oppvarmet luft, der temperaturen er for høy og kanskje sollyset for direkte, kan det være nødvendig å gi din julestjerne litt ekstra vann og omsorg. Hvis julestjernen ikke får nok vann vil bladene begynne å henge. Når dette skjer vil det stort sett rette seg etter å ha blitt vannet med lunkent vann. Det mest effektive er å bøttevanne, dvs fylle en bøtte halvfull med romtemperert vann, og senke hele jordklumpen ned i bøtten i ca ett minutt, eller til det blir færre luftbobler som bobler frem. Pass på å la planten renne godt av seg før den settes tilbake i potten. Grener og blader som er helt tørre kan klippes av.

Flekker og brune tupper

Hvis bladene utvikler flekker eller brunet tupper kan dette være et tegn på at planten mangler viktige næringsstoffer. Det er svært uvanlig med næringsmangel på nyinnkjøpte julestjerner, og det skal vanligvis ikke være nødvendig å begynne å gjødsle før våren kommer med mer lys og vekst. Alminnelig flytende gjødsel for blomstrende planter vil da være et greit alternativ.

Tips: For å finne en julestjerne du kan ha glede av lenge kan det være lurt å heller bruke noen kroner mer og kjøpe dem rett fra din faghandel, gartneri eller hagesenter.