I gartneriene er årstidene alltid foran hva kalenderne viser. I romjula sår og stikker vi stiklinger av planter til påske og sommer, og sommerferien bruker vi på å forberede julen. Julestjernene har allerede vokst en god stund, og nå skal de lures til å tro det er vinter. Vinter for julestjernene er totalt mørke, og nå om høsten får julestjernene en god hvil med lange, mørke netter, og korte dager.

Julestjernene vi kjøper til jul ble formert med stiklinger som slo rot i juni og juli. Når veksten er kommet godt i gang ble stiklingene toppet, slik at vi skal få flere grener på hver plante, noe som gir flere blomster. I slutten av september og gjennom oktober starter en ny prosess for de halvstore plantene, nå venter «vinter», en mørkebehandling som går over flere uker.

Noen viktige begreper om julestjernene:

 • Brakteer
  De øverste bladene på julestjernen heter brakteer. Det er disse som får farge, enten rød, hvit eller rosa, alt etter sorten.
 • CyathierHøyden på plantene overvåkes nøye
  Selve blomsten, cyathiene, er de små gule knappene i midten på toppen av stilkene.
 • Kortdag
  For at julestjernen (Euphorbia pulcherrima) skal utvikle den karakteristiske fargen, så trenger den en mørkeperiode, såkalt kortdag.
 • Store nok?
  Den lille julestjernen blir målt ukentlig. Når gartneren er fornøyd med vekstkurven kan den viktige mørketiden starte.

8 uker i mørket – julestjernens vinter

Kortdag starter ca 20. september for julestjerner som kommer for salg i slutten av november. Julestjerner som skal være leveringsklare til jul, begynner kortdagsbehandlingen rundt 1. oktober. Kortdag pågår i ca 8 uker, avhengig av sort. Først etter 5-6 uker med kortdag begynner fargen så smått og tre fram. Når julestjernen gleder oss med sine fantastiske farger, er det fordi den tror det er vår!

Bildene viser hvordan gartneren bruker sorte gardiner for å sperre alt lys ute. Minst 14 timers mørk natt får julestjernene gjennom mørkeperioden. Gradvis kommer de vakre fargene frem, og den riktige fargen har julestjernen bare en ukes tid i veksthuset før den kan leveres til butikkene. Norskproduserte julestjerner er ofte sagt å holde en spesielt høy kvalitet, også utseendemessig. En av grunnene til dette er den absolutte kortdagsbehandlingen med helt mørke netter og mye lys om dagen. Dette gir spesielt klare farger.

Nå er det bare å vente i spenning, klarer julestjernene å bli ferdige til jul?