Vil du imponere med blomster? Bruk liljer! Alle blomsteroppsatser ser både elegante og flotte ut med disse fullkommenhetene.

Liljer er en av verdens mest elskede, eldste og mest brukte planter. Det er ikke så rart, siden liljer har en av de flotteste blomstene i planteverdenen. De fullkomne perfekte liljene kunne lett surfet på sjarmen, men de er både holdbare, dufter godt, lettstelte, og har stor variasjon i blomsterfarge og form.  – Det er ingen sak å lage en imponerende oppsats med liljer, enten det er en bukett eller en krans på døren, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Dørkrans av liljer

Legg en oasisring i vann til den er gjennomfuktet. Snurr silkebånd, bast, grov hyssing eller lignende rundt, slik at mesteparten av oasisen ikke synes. Så kan du stikke inn liljestilkene. Snitt stilkene på skrå først, slik at de er lette å stikke inn i oasisen. – Pass på at stilkene sitter godt, siden kransen skal henges opp, tipser OBP. Du kan også få kjøpt små «kramper», buet ståltråd, for å holde dem på plass.  Vann kransen etter noen dager ved å ta den ned og legge den i bløt noen minutter i vasken. Liljeblomstene vil være friske i flere dager også uten vann, men vil holde lenger i fuktig oasis. Vil du lage en høstlig bukett med liljer, kan du gjerne blande med strå eller runde blomster som understreker liljene form. Bruker du bare liljer er det lurt å bruke mange, slik at de støtter hverandre godt i vasen.

Stell av liljer

  • Ha lunkent vann i en vase, og ha holdbarhetsmiddel for snittblomster i vannet. Middelet inneholder næring og antibakterielle stoffer som hindrer at snittflaten tettes igjen
  • Skjær stilkene på skrå
  • Fjern alle bladene som vil komme under vann før du setter stilkene i vann
  • Sett vasen kjølig om natten, så holder blomstene lenger
  • Liljer har lange stilker, men du kan gjerne kutte stilkene kort og bruke lave vaser