Juli er måneden da det meste står i blomst, og hager og blomsterkasser viser seg kanskje fra sin beste side. I juli bør vi stelle plantene vi allerede har kjøpt; passe på vanning, gjødsle og ikke minst - fjerne flest mulig snegler før tiden kommer da de legger eggene sine.

I juli er det tid for å nyte sommerblomstene og staudene som ble plantet tidligere i sesongen. Spanske margeritter, Petunia, Margeritter, Pelargonium, Bacopa og mange andre sommerblomster stråler fra verandaer og husvegger. Juli er også måneden for roser; hvem har ikke kommet ut igjen fra blomsterbutikken med minst én i handlekurven?

Sommerblomstene vil ikke ha det for tørt eller vått

De aller fleste sommerblomster vil ha jevn fuktighet, og blir stresset av for mye eller for lite vann. Setter du blomsterkasser og krukker helt inntil husveggen før du drar på ferie, vil de sannsynligvis ha tørket inn når du kommer tilbake. Det er bedre å la de stå ute i regnet, så lenge pottene har hull i bunnen slik at vannet dreneres ut.

Gi næring til plenen

Plenen vokser hele sommeren, og kan trenge påfyll av næring. Bruk plengjødsel eller kalksalpeter, som ikke er kalk men nitrogenbasert gjødsel. Kalksalpeter inneholder mer nitrogen enn vanlig gjødsel, og brukes kun nå om sommeren når gresset vokser som mest. Nitrogen hjelper alle planter til å vokse, men hvis de får for mye vil de vokse så fort at plantedelene blir svake.

Sommerblomstrende stauder og busker

Stauder blir mer og mer populært, siden de er hardføre og kommer igjen år etter år, og fordi utvalget av farger og vokseformer er stort. Bland planter med frodig uttrykk, som Storkenebb og Kattemynte, med mer strukturerte

Salvia, Hosta og prydgress. Blomstrende stauder og busker gir farge i hagen hele sesongen, og trenger ikke ekstra pass hvis du drar på ferie. Klokkebusk (Weigela x floribunda, minst H5), Fagerbusk (Kolwitzia amabilis, H4) og Skjærsmin (Philadelphus, H6) er eksempler på høysommerblomstrende busker.

Fortsett kampen mot snegler og ugress

Plageåndene i hagen tar ikke ferie – både sneglene og ugresset benytter gjerne sjansen. Plukk sneglene med pølseklype og putt de i en bøtte med kokende vann, eller strø ut midler med jernfosfat, f.eks. SmartBayt eller Ferramol. Du kan også bruke det biologiske produktet NemaSlug, som er bittesmå nematoder. De små sneglene blir parasittert av nematodene slik at de dør. De store sneglene vil så spise de små, og slik vil enda flere snegler dø.

Se også artikkelen Hvilke planter spiser staudene

Den beste måten å sikre seg mot ugress er å hindre det å få fotfeste i hagen. I tett beplantede bed, der jorden i liten grad eksponeres for lys, skal det mye til at ugresset blir sterkt. Ugress har ulike strategier for å vokse godt, noen sprer seg med frø, andre sprer seg i større grad med røtter og utløpere. Frøugressplanter gjelder det å plukke før frøene blir modne, og de nye små plantene er ofte lette å dra opp, børste vekk og fjerne. Rotspredende ugress er vanskeligere, og krever ofte at vi graver opp mest mulig røtter.