I gartneriet er det både høst, jul og vår, de fleste årstider møtes, når man alltid skal ligge i forkant av kundenes neste ønsker. I et gartneri forberedes alltid neste sesong, siden plantene bruker mange uker på å vokse og danne blomsterknopper. I tillegg er det mange av stueplantene våre som produseres nesten året rundt, slik som potteroser og stuehortensia.

Allerede i september er nesten alle juleblomstene våre på plass. Julegleder og julestjerner har allerede vokst noen uker. I begynnelsen av oktober vil gartnerne begynne å skru av lyset ekstra tidlig hos julestjerne for å gi dem kortdagsbehandling. Julestjerner danner de røde, flott høybladene sine når dagen er kortere enn 12 timer. Dette skjer naturlig om høsten, men siden julestjerner er veldig sensitive for lys, må gartnerne ha gardiner i veksthusene som ikke slipper inn noe lys. Hvis plantene får bare litt mer lys, vil de ikke få den sterke, røde fargen. Det er derfor det er så vanskelig å få julestjerne til å blomstre på nytt hjemme i stua.

 

Nyrotede potteroserFire små greiner av potterose blir satt i hver potte, og pottene får duk over seg slik at luftfuktigheten blir høyere. Under duken blir det høy luftfuktighet, slik at de små plantene mister minst mulig vann. Da danner greinene lettere røtter. Potteroser vokser ganske raskt, og de har dannet røtter allerede ti dager etter at stiklingene ble satt i jorden.

 

 

 

PotterPotteroser vokser fort, etter bare 2-3 uker er stiklingene rotet og klar for videre livoser vokser fort, og etter 2-3 uker har de fått røtter og mange nye blader Etterhvert som plante vokser blir det klippet slik at de forgreiner seg, før de vokser videre. Noen planter, slik som potteroser,  må klippes slik for å forgreine seg og bli tett og lubben, mens andre ikke trenger det.
Cyclamen i veksthusHer er en annen plante som er ferdig for salg i september; Alpefiol, eller Cyclamen. Alpefiolen er  kanskje mest kjent som høst- og juleblomst, men den er en flott høstplante som også kan stå ute. Hagecyclamen er en ekstra tøff type, som tilogmed tåler noen frostnetter.
 

Stuehortensia begynner å blomstre i veksthusetStuehortensia produseres nesten hele året, og den er en av plantene som trenger lengst tid før den er ferdig. Når den har dannet blomsterknoppene sine, trenger den er periode med lav temperatur for at knoppene skal springe ut. Da mister den bladene, men det vil dannes nye blader når greinene fortsetter å vokse etter kjøleperioden. Det er derfor stuehortensiaen har bare greiner nederst.

Her har stuehortensiaen fått nye blader etter at de har stått ved lavtemperatur, og blomstene har begynt å få farge.

 

 

 

Produksjon av Princettia i veksthusPrincettia er en stueplante som er i salg fra midten av oktober. Den ligner julestjerne, men har rosa eller hvite høyblader istedet for røde. Her er plantene i september, og de har allerede begynt å danne bladene som skal få den søte, rosa fargen.