Å anlegge nye bed til hagens planter skaper nye rom og gir muligheten til å . Men hvor brede bør blomsterbedene være?

Stramme kanter eller frodig mangfold? Å anlegge blomsterbed innebærer mye av samme forarbeidet uansett hvilken stil du foretrekker.

Mer jordvolum gir lettere hagestell, enten det er krukker eller blomsterbed som er aktuelt. Pass på at bedet har naturlig drenering (som betyr at vann kan renne vekk) og at det har tilgang til regnvann. En klassisk tabbe for blomsterbed er å lage dem for smale og helt inntil husveggen. De fleste av oss bør beregne dobbelt så brede bed som instinktet først tilsier. En meters dybde er ofte et bra utgangspunkt.

Gode tips for lettstelte og frodige blomsterbed:

  • Plant tett! Åpen jord inviterer frøugress til å spire, og gjør det lettere for rotspredene ugress å vokse seg kraftig. Er flerårige planter små når bedet etableres kan du supplere med ettårige blomster, eller planlegge at noen planter skal fjernes med tiden.
  • Blomstring hele sommeren er spesielt aktuelt når man planter flerårige vekster som løkblomster, stauder, busker og trær. Legg en plan for hva du vil ha i bedet, fremfor å gå bananas på hagesenteret akkurat når du skal plante – da ender du ofte opp med et bed som blomstrer kun en periode. Mangfold er bra for både deg og insektene.
  • Plant i flere høyder! Bunndekkere og høyere vekster sammen gjør bedet frodig. Bygg gjerne opp slik at bunndekkere får regjere i front, mens høyere vekster er samlet i midten eller inn mot vegg.
  • Drenering og vanntilgang er like viktig – sørg for at regn skal kunne treffe bedet, og at overflødig vann skal kunne dreneres vekk.

 

Bilde 1 og 2: En meter dype bed blir raskt fylt av frodig blomstring

Bilde 3: Bedet ser ryddigere ut med soner av ulike blomsterarter

Bilde 4: Bunndekkere foran og prydgress bak gir fin oppbygging av bedet

Bilde 5: Får du ikke dekket jorden med planter, kan stein el l være et godt alternativ for at ugress ikke skal få frie tøyler

Bilde 6: Legg gjerne flate kantsten rundt bedet der det omkranses av plen. Kantsten på høykant gjør at du ikke får klippet helt inn til bedet. Sett evnt kantsten på høykant inn mot blomstene, med en rad flate nærmest plenen.