Ønsker du full blomstring inn mot høsten? Sommerens langdistanseløpere, sommerblomstene, må få næring tilført om de skal orke å stå distansen ut.

Hagens vekster trenger ulikt stell etter vekst og levetid. En busk, eller plenen, skal avmodnes frem mot høst og vinter og må ikke gjødsles mye nå frem mot høsten. Unge skudd i vilter vekst har vanskeligere for å klare overgangen til vinter. Sommerblomstene, derimot, som du kanskje ikke har planer om å overvintre, har ofte brukt opp den begrensede tilgangen til næring de har i krukker og potter. De trenger jevn tilgang til næring hele sesongen, og ikke minst litt ekstra nå når temperaturen gradvis synker og mer nedbør treffer dem.

Det enkleste er å tilsette flytende gjødsel med vanningsvann. Dette kan være hjemmelagede varianter som grønnvann eller flytende næring fra butikk. Er planten allerede fuktig eller regn forventes kan gjødseloppløsningen være sterkere enn i juli, når planten måtte få tilsatt mye vann. Har du brukt langtidsvirkende gjødsel eller kompostblandinger vil næringen løse seg opp over tid, og det er ekstra viktig å lese plantens signaler. Noen generelle kjennetegn du kan se etter er disse:

  • Bladende blir lyse, og kanskje litt brune på kanten: Planten trenger mer næring
  • Det er masse grønne blader og få blomster: Planten har svært god næringsbalanse og må ikke få mer (særlig ikke nitrogenholdig gjødsel, som fremmer bladvekst)
  • Bladene blir gule og ramler av: Ofte et tegn på for mye vann og stresset rot, skjerm planten mot regnet
  • Bladene blir myke, «tørre», og lite spenstige: Vann mer, men vær forsiktig, dette kan forveksles med overvanning

Kommer du hjem fra ferie og plantene er svært tørre kan en lur vanningsmåte være å sette en flaske full av vann godt ned i jorden til planten. Da vil vannet langsomt fordele seg rett i jorden, og ikke bare renne av overflaten, slik mange har erfart at kan skje på svært tørr overflate.