Ønsker du deg en vakker hage eller balkong til våren, legger du grunnlaget om høsten. Blomsterløken har en innebygget ”matpakke” med seg i løken, og blomsten overlever vinteren på denne næringen.

Brun og flassete, men likevel vakker

Blomsterløk er det man kan kalle et av naturens mange mirakler. Det er fascinerende at en «stygg» liten løk forvandles til en nydelig blomst etter vinteren. Å sette blomsterløk krever ingen grønne fingre, for stort enklere kan det ikke bli. Når løkene settes riktig trenger du ikke gjøre noe med dem underveis. Naturen klarer resten og belønningen venter om noen måneder.

Måneder med flott blomstring

Hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Hvis du tar hensyn til dette, kan du nyte løk i blomst fra først til sist i sommerhalvåret. Vinterblom (Eranthis) og snøklokke (Galanthus nivalis) blomstrer først. Dette er de første vårtegnene, som man alltid fryder seg over å se. Deretter følger krokus, snøstjerne (Chionodoxa), narsiss og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene (Muscari), tulipanene og de imponerende keiserkronene (Fritillaria) for tur. Prydløk (Allium) og rutelilje (Fritillaria melagris) blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Som du ser så kan du glede deg over de mest praktfulle farger i et halvt år bare du velger riktig. De tidligste blomsterløkene er også viktige kilder til mat for insektene som våkner fra dvalen.

Fargeinnslag

Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan sette løk. I krukker og kasser kan løken bli fantastisk. I tepper under frukttrær i hagen, eller som første planteslag i rosebedet kommer våren tidlig med tidligløk – og den kan også fortrenge ugress. Andre løk planter vi for at de skal få spille hovedrollen i bedet – slik som keiserkronen som stadig har blitt mer populær gjerne gjør.

Slik setter du blomsterløk

Tidspunkt: Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter. Løk som ikke tåler å overvintre ute får du kjøpt om våren, og planter umiddelbart.

Dybde: Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk dobbelt så dypt som den selv er høy. For store løk som narsisser og hyasinter vil dette si ca. 15- 20 cm dybde.
For mindre vekster som snøklokker og krokus er settedybden ca. 5-10 centimeter.

Setting: Sørg for at jorda er løs og bland den eventuelt med kompost eller sand før planting. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover. Legg jorden tilbake og pakk godt. Det er flott med mange løk sammen, 5-8 av samme sort i en klynge er en hovedregel. Skriv navnene på løkene på en stikketikett. Da vet du hvor du har satt løkene.

Vann og frost: Vann løkene i tiden rett etter setting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn. Det er viktig at løken ikke står fuktig, da kan den råtne.

Etter blomstring: Mange løk kan bli stående i jorda etter at de er avblomstret. La dem være i fred og gi bladene anledning til først å vokse, siden å visne av seg selv. Da vil de som regel blomstre på nytt året etter. Gjødsling etter blomstring kan være klokt. Gi organisk gjødsel eller kunstgjødsel etter avblomstring, slik at næringen lagres i løken. På denne måten sikrer du rik blomstring neste år. Sommerløk som ikke tåler frost tas opp rett før eller etter første frostnatt, og lagres tørt og frostfritt.