Bli kjent med hestemynte! En staude som mange har sett, men ikke alle vet hva heter.

En takknemlig staude
Hestemynte (Monarda didyma) kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Hestemynte er en takknemlig staude som kan trives i full sol til halvskygge og i all slags jord. Blomsterfargen varierer fra hvit til purpurrød og når blomstringen begynner i juli kan den vare opptil 2-3 måneder. Hestemynte kan bli 60-80 cm høy og kan formeres ved deling enten vår eller høst. Den har et tett bladverk som gjør at planten fyller sin plass ganske raskt og kan derfor hindre ugresspredning.

Mot rådyr
Rådyr er et problem for mange hageeiere. Rådyr har etter hvert trukket ut av skogen og ned i tettbebyggelsen og gjør til dels stor skade. Rådyrresistens er planter som er lite attraktive og som vanligvis står nederst på rådyrenes meny. Hestemynte er en slik plante og kan hindre at rådyr blir en hyppig gjest i hagen.

En mangfoldig staude
Hestemynte har tradisjonelt blitt brukt som medisinplante. Bladene brukes til å lage te og til å lage potpurri og parfyme. På grunn av sin sterke blomsterfarge god duft tiltrekkes også biene av denne flotte stauden. En kan også bruke kronbladene i salater, grønnsaksretter, pasta, fiskeretter, olje og eddik. Da kan en kutte blomstene med en gang de har åpnet seg, men de kan også brukes tørket da kronbladene beholder farge og formen lenge.

Gode naboer
Ingen liker å være helt alene, trives godt i sammenplanting med for eksempel takløk, bergknapp, lewisia, sildre, astilbe, høstfloks, solhatt, kattemynte, kattehale, ryllik, kongslys, gullris, daglilje, kuletistel, Veronicastrum, gul solbrud, makinosøte og mange flere. Den kan plantes i blant annet rabatter og krydderhager.