På morsdagen fortjener alle mammaer å få en stor, bugnende blomsterbukett. Hun vil garantert sette pris på det. Blomster er en gave som de fleste er komfortabel med, og ofte like mye et symbol, som en gave.

Slik startet morsdag

Mange tror at morsdagen er et nymotens påfunn i handelsstandens regi, men dette er faktisk ikke riktig – selv om butikkene nok har sett sitt snitt til å dra nytte av dagen. De første spor av en egen morsdagsfeiring mener man faktisk å finne helt tilbake til antikkens Hellas, da grekerne feiret Rhea, mor guden Zevs. I følge Store Norske Leksikon har en litt nyere tradisjon sin rot i USA, der lærerinnen Anna Maria Jarvis i 1908 tok initiativ til å feire sin mors minne i kirken de begge tilhørte. I Norge ble den første morsdagen vi kjenner til feiret i Bergen i 1919. Mens USA holdt seg til mai, har vi i Norge holdt oss til andre søndag i februar. Kanskje trengte man en feiring også i den mørke vinteren?

Mens datoene varierer rundt omkring i verden, har skikken forøvrig et ganske likt preg, der kaffe på sengen, hyggelige kort/tegninger fra barna, kanskje en kake og blomster spiller viktige roller.

En vakker bukett og blomstrende potteplanter

En vårlig bukett tulipaner blir en flott gave til mamma. En annen snittblomst med en helt spesiell eleganse, er liljer. Liljer symboliserer blant annet styrke, visdom og moderlighet. Vårlige løkblomster, blomstrende kvister og mye annet fyller butikkene nå frem mot morsdagen, be gjerne om hjelp til å finne det helt spesielle hos din blomsterdekoratør.

Potteplanter kan være minst like frodige som gaver, og som regel vil de vare lenge. Stuehortensia har for mange blitt en typisk morsdagsblomst. De romantiske blomsterklasene hos stuehortensiaen har lang holdbarhet og gir glede i ukesvis. Potteroser, ildtopp i mange varianter og engelske pelargonium er blitt andre morsdagsfavoritter.