For et vær! Søledammer overalt, det har regnet i dagevis. Sommerblomstene liker sjelden at det regner mye, særlig når både planten og jorden er søkkvåte. Her er våre beste tips for å avhjelpe problemet!

De fleste av sommerblomstene foretrekker godt med varme og lys, og i varierende grad godt med regn. Den norske sommeren er ikke alltid ideell, men det finnes råd for å oppnå den beste blomstringen gjennom sommeren. De fleste av rådene i artikkelen er egnet for mange flere av sommerblomstene enn pelargonia, som står i fokus for artikkelen, som er en del av markedsføringssamarbeidet Pelargonium for Europe.

Tips 1: Sjekk dreneringen

Når det regner kontinuerlig, er det viktig at pottene har åpne dreneringshull, hull i potten der overflødig vann kan renne ut. Det er viktig å sjekke og om nødvendig rette opp. Står pottene på skåler? Dette er ikke bra hvis det alltid er vann i dem. De bør tømmes regelmessig. Et dreneringslag på bunnen av potten kan hindre at det nederste del av jorden er konstant våt. Også hvis du har selvvanningspotter kan det være lurt å sjekke om vannbeholdningen står over det åpne vannrommet nederst i potten – om mulig bør vann helles ut eller dreneres vekk.

Tips 2: Fjerne plantene fra av regnet

Hvis det er mulig, er det beste om pelargonium kan settes under tak, og spesielt når det regner mye. Den ideelle plasseringen er ikke bare tørr, men også så varm og lys som mulig. Bare ikke glem å vanne, når det er nødvendig igjen!

Tips 3: Fjern døde blomster

Blomster som er ødelagt av regnet bør fjernes snarest, de råtner fort og vil være et egnet sted for sopp å vokse frem. Fjerner du blomstene vil det snart komme nye, så ikke vær redd for blomstringen når du fjerner de flotte blomsterklasene.

Tips 4: Skift jord eller pott om planten

Håpløst våt jord vil kunne forstyrre planten og ødelegge røtter, som kan råtne når jorden er svært våt og luft ikke kommer til røttene- Da kan det være nødvendig å potte om planten til mindre våt jord, og la jorden tørke, spredd utover en duk, før den kan brukes igjen.

Hva skjer med blader og blomster under kontinuerlig regn?

Under kontinuerlig regn er de overliggende delene av planten stadig våte. Fordi mange soppsykdommer trenger en fuktighetsfilm på planten for å kunne formere seg, øker sjansen for at soppen vil spre seg. Hvis du vil unngå dette, må du sørge for at blader, stengler og blomster kan tørke. Den beste måten å gjøre dette på er å gi ly fra regnet.
En ting er sikkert: Omsider en dag slutter det å regne. Når varme og solskinn erstatter det dårlige været, vil pelargoniumene komme tilbake til sin tidligere prakt etter overraskende kort tid. En ekte sommerskjønnhet er ikke lett å overvinne. Blomstergleden er umulig å overvinne i pelargoniumene – så lenge de ikke drukner kommer de alltid tilbake når sommerværet returnerer!

Hva skjer i potten når det regner hele tiden?

For mye vann tetter helt porene i pottejord. Røttene mangler luft. Som et resultat fungerer stoffskiftet i plantenes celler ikke lenger, så de begynner å dø, cellene ved de følsomme rothårspissene først. Det er planter, som siv, som har tilpasset seg veldig godt til fuktig jord. Pelargoniaene kommer imidlertid fra tørre, steppelignende områder i Sør-Afrika. Planter som dem trenger mer luft i rotsonen, og er mindre avhengig av jevn vanning. Kontinuerlig regn har også en annen effekt – vann som renner gjennom potten tar med seg næring og du må gjødsle mer for å holde en flott vekst.
Hva er en god pottejord?
God jord kan holde på vann som en svamp, men er samtidig luftig nok til ikke å skade røttene. Derfor er det viktig med et balansert forhold mellom grove og fine porer. I tillegg lukter god jord behagelig, det skal lukte friskt og jordaktig, ikke surt og råttent.
Detaljerte råd om alle spørsmål om sommerens blomster finner du i blomsterbutikker og hagesentre.

Pelargonium for Europe

Bakgrunnen for denne artikkelen er samarbeid med organisasjonen Pelargonium for Europa, som er et markedsføringssamarbeid mellom de europeiske sortsutviklerne av pelargonium; Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis/P van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One og Syngenta Flowers. I dag kjører kampanjen i 22 land.