På nasjonaldagen skal det skinne!

Tradisjoner og farger

Flotte festbuketter hører med til høytidsdager som 17.mai. En blomsterbukett i skaper atmosfære og høytidsstemning, og skal du på middagsbesøk tar du med en bukett til vertene. Til 17.mai bruker vi nasjonalfargene som utgangspunkt, men du trenger ikke bruke alle fargene i samme bukett. Duker, servietter og annet tilbehør spiller også inn, og ved å bruke en hvit duk, en rød vase og blå blomster, har du på en enkel måte brukt alle fargene. En rund bukett med Alstromeria eller tulipaner blir et flott midtpunkt. Alstromeria brukes både som snittblomst og potteplante, og er også kjent som Inkalilje. Blomstene finnes i alle farger fra hvitt til rødt, og den har god holdbarhet.

Finn Schjølls maibuketter

Når det gjelder valg av blomster er det alltid fint å bruke det som er spesielt for sesongen, og nå har vi både tulipaner, kronanemoner (Anemone coronaria) og perleblomster (Muscari), og hva med selvplukket hvitveis? I bukettene på bildene har Schjøll brukt røde tulipaner, blå perleblomster, prydgress (Perlehirse), røde Alstromeria, rød Gerbera, hvite Levkøy, blå iris, og røde kronanemoner. I kurven er det hvite margeritter, og korte stilker av disse er også brukt i den blå vasen.Syns de den runde buketten blir for tradisjonelt, kan du bruke flere små vaser sammen og sette noen få blomster i hver. Gamle keramikkvaser får et nytt uttrykk ved å male dem (bruk heftgrunn) i samme farge.

Pynt med kurver og skåler

Til spesielle dager bør du kjøpe inn blomster av god kvalitet, råder Schjøll. Blomstene på en bensinstasjon kan ha god kvalitet i utgangspunktet, men de står ofte trekkfullt, i feil temperatur og med lite stell. Blomster er ikke dyrt her i landet, så alle kan dekke til et festbord uten at det koster for mye. – Mai har dager med historisk innhold som vi ikke bør glemme, og som det er verdt å feire, sier Schjøll. I tillegg til buketten på spisebordet er det også hyggelig å sette en kurv full av blomster ved inngangsdøren. Det finnes mange varianter, og har de ikke plast i bunnen setter du ned en skål for å unngå vann på bordet. Sett pottene rett i kurven, knyt på en sløyfe i nasjonalfargene, og du har en enkel og flott dekorasjon til 17.mai.  Blomstene kan seinere plantes ut i hagen eller i krukker. Har du blomster som begynner å henge med hodet, plukker du av kronbladene og legger dem i en skål. Sett skålen på bordet, strø noen kronblader rundt, og du har en flott borddekorasjon.

Tips til 17.mai-pynten:

Gjør det enkelt; du trenger ikke bruke mange forskjellige blomster

  • Eksempler på røde snittblomster: Roser, tulipaner, kronanemoner, Gerbera, pion
  • Eksempler på hvite snittblomster: Krysanthemum, korte stilker av margeritter (Argyranthemum), liljer, roser, pion, Alstromeria
  • Eksempler på blå snittblomster: Perleblomster, Hortensia, blåveis, Iris, Veronika, Lisianthus, riddersporer (Delphinium).
  • Plukk selv; hvitveis, perleblomster, tulipaner og anemoner fra hagen.
  • Noen grønne blader eller gress vil myke opp intrykket og «binde sammen» blomstene
  • Bordet kan også pyntes med små kurver og skåler med blomster