Har du sett de glad-oransje blomsterhodene som stråler opp i butikkene nå?

Det er Solstjerne, en løkblomst som virkelig fortjener oppmerksomhet. – Den har raskt blitt populær på grunn av de glade fargene og gode holdbarhet, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Lettstelt vårblomst

Solstjerne (Ornithogalum dubium) er en løkplante med lange og tynne blader, og blomster i strålende oransje, gult og delikat kremhvitt. Blomstertoppene består av mange småblomster, og sitter på lange stilker. Blomstene er glinsede vakre vitaminbomber for øyet. Siden dette er en løkplante som har vann og næring i løken, trenger du bare vanne når jorden er tørr, forklarer OBP. Hver løk får to blomsterstengler, og slik forlenges blomstringstiden.

Solstjerne i potte og vase

Andre arter av Ornithogalum har lenge vært brukt som snittblomster, særlig de som har hvite blomster. De har sterke stilker og holdbare blomster. Dette gjelder for Solstjernen også, tipser OBP – Prøv den gjerne i vasen sammen med for eksempel tulipaner, snitt- Krysantemum eller liljer. Det finnes omtrent 150 arter av Ornithogalum, og de finnes opprinnelig i både Asia, Europa og Afrika. Løkene av Solstjernen har blitt drevet i veksthus gjennom vinteren, og i februar er de klare til å lyse opp i vinduskarmen din. De norskproduserte plantene slipper den lange reiseveien til butikkene, og kvaliteten blir dermed bedre.

Slik steller du solstjernen

  • Sett den i en vinduskarm med mye lys
  • Vann sparsomt, jorden bør ikke være for våt
  • Solstjernen liker ikke panelovner, og holder seg lenger hvis den står kjølig
  • Du trenger ikke gjødsle solstjernen