Engelsk pelargonia er en av våre eksklusive planter for vinter, vår og sommer - selv om mange av oss vil påstå at den først og fremst er en virkelig skjønnhet for sommerkrukkene, er den nå også blitt en virkelig vinterhit. Med mørke, mystiske blomster står engelsk pelargonia flott i en lys vinduskarm gjennom vintermånedene.

Engelsk pelargonia er for mange en av våre mest romantiske potteplanter. Den gir assosiasjoner til tidligere tider med romantiske idealer, og er mye brukt som morsdagsgave.

Engelsk hagestil

Stue pelargonia har brede anvendelsesmuligheter og de små, krusede bladene og fargestrålende blomstene signaliserer romantikk, nostalgi og engelsk hagestil. Blomstenes farger beveger seg i en bred fargepalett fra hvit og sart rosa, til sjokkrosa og lys til mørk lilla. Engelsk pelargonia har fått nye, friskere blomsterfarger og selve blomstringen har blitt rikere. Den blomstrende busken kan dyrkes innendørs eller utendørs om sommeren og høsten.

En sørafrikansk busk

I naturlig tilstand vokser stuepelargonium som en opprettvoksende busk i sør Afrika. Den blomstrer på våren med enkle eller fylte blomster i mange ulike farger. Navnet pelargonium stammer fra det greske ordet pelargos som betyr stork.

Stell av engelsk pelargonia

Kjøp plantene tidlig på året og nyt den første blomstringen innendørs. Sett flere planter sammen i en gruppe på en lys plass i boligen, men ikke i direkte sollys. Planten trenger mye vann, men skal tørke opp mellom hver vanning. I vekstperioden (mars-september) bør en gjødsle hver 14. dag med vanlig gjødsel for potteplanter. Blomstene holder utmerket ved de høyere temperaturer innendørs, men høy temperatur vil kunne forringe knoppdannelsen. Det er mulig å ta stiklinger fra våren til utpå høsten. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til den roter seg eller plasseres direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig.

Engelsk pelargonia i hagen

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs, kan de plantes i krukker og plasseres på et beskyttet sted utendørs, når det ikke lenger er nattefrost. Ved utplantning er det viktig, at de får litt beskyttelse for regn og vind. Plantene kan bli ganske store i løpet av sesongen og hvis plantene ikke står for varmt, vil de blomstre hele sommeren igjennom.

Flotte i krukker

Pelargonia er flotte i krukker sammen med grønne planter som breiblad, Hebe eller eføy. Krukkene skal helst plasseres lyst, gjerne i direkte sol. Pelargonia trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Tilfør litt gjødsel ved hver vanning, hvis planten er i god vekst. I løpet av sommeren trimmes plantene ved å klippe vekk gamle blomster og blader.