Fantastiske farger på frukt og blad er med på å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende.

Kalde høstnetter og klare dager

Mange planter har blader som flammer opp i gule, bronsegyldne, oransje, røde og fiolette farger. Hvor sterke fargene er og hvor lenge de holder seg, er avhengig av jordbunnsforholdene og værgudenes humør. Kalde høstnetter og klare dager gir sterkere farger enn grått og overskyet vær.

Høst er også plantetid

Om høsten, før frosten kommer, kan det være bra å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr. Benytter du deg av høsten som plantesesong er det viktig å huske på å begrense gjødslingen; planter som får mye gjødsel kan lett sette i gang med stor vekst, og de unge skuddene er mye mer utsatt for frostskader enn de etablerte.

En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer raskt i gang om våren. Bruk plantetipsene nedenfor, og du kan glede deg over en fargerik høst neste sesong.

Tips til planter med god høstfarge:

Prydeple; Malus torinSargenteple (Malus toringo var. sargentii) blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Bladene får en lysende gul høstfarge.

Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Trives på kalkholdig jord, passer som levegg og til klipt og fri hekk.

Hvitrogn; Sorbus koehneana

Hvitrogn (Sorbus koehneana) får store hvite frukter tidlig om høsten. De blir en flott kontrast til de kraftig røde fargene bladene får utover høsten.

 

 

Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer, og på den måten få plass i de minste hager. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe eller lag en en frittvoksende hekk.

SvartsurbærSvartsurbær, Aronia (Aronia melanocarpa) har en grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de flotte høstfargene.

Planten egner seg godt til lav, fri hekk, i gruppe og som frittstående. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives i sol/halvskygge.

 

sibirlønn, acer tataricum, frøstand lønn,Sibirlønn (Acer tataricum ssp. ginnala) har en sprakende rød høstfarge på bladene og fargerrike frøstander.

Sibirlønn kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst, og trives best i lett jord og med mye sol.

Hjertetre (Cercidiphyllum japonicum) er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett.

hjertetre, høstfarger, vakre høstblader,

Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker.

Hjertetre passer i middels store hager.

 

Grønnfargen forsvinner når høsten kommer
Plantene inneholder ulike fargestoffer og det vanligste er klorofyll. Om høsten er det større nedbrytning enn nydanning av klorofyll, og dermed forsvinner grønnfargen fra bladene. Når mengden av klorofyll brytes ned, blir de andre fargestoffene mer synlige.

 

Les mer om fargerike høstplanter her

Hvor kommer høstfargene fra?