Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Hvit er uskyld og renhetens farge og den passer inn overalt. De fleste av julens blomster finnes også i hvitt og det er flott å kombinere hvite blomster med grønt bar og juledekor i gylne nyanser
Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner. Samtidig kler de hvite blomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster.
Den første juleblomsten
Begrepet juleblomster oppstod først ved slutten av 1800-tallet, og den første egentlig juleblomsten var julegleden (Begonia x cheimantha). Julegleden ble til i 1891 da en fransk gartner krysset to viltvoksende arter og fikk frem den lyserøde julegleden.
Andre gamle juleblomster er også den kjente å kjære alpefiolen, julekaktusen og løkblomstene som svibler og amaryllis.
Nye juleblomster
Julegleden var lenge den mest solgte juleblomsten i Norge tett etterfulgt av alpefiolen, men med høyere temperatur i stuen og tørrere luft ble det vanskeligere for disse plantene å klare seg. Behovet for nye juleblomster dukket opp, og siden midten av 1960-tallet har juleblomster som asalea og julestjerner blitt foredlet frem i stadig større grad.
Tips til stell av julens hvite blomster
Asalea
Asalea tilhører slekten Rhododendron og omfatter ca. 500 arter. Planten
kommer opprinnelig fra Øst-Asia og kom til Europa i begynnelsen av
1800-tallet. I Norge produseres det rundt 1 million asalea. Pass på at planten er kompakt, mørkegrønne blader og er full av blomster og knopper. Pass for all del på at den ikke tørker ut.
Julestjerne – ikke bare rød
Norges mest populære juleplante og ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som julestjernen. Julestjerne finnes også i hvitt og krem. Julestjernen trives på et varmt sted med mye lys, men ikke direkte sollys. Planten er sensitiv for lave temperaturer, og bør beskyttes fra kulden under transport. Som de fleste innendørs planter, gjelder det å ikke vanne for mye. Julestjerne er veldig sensitiv mot for mye vann, det beste er å vanne lite og jevnlig og den tåler en liten uttørking. Noe særlig gjødsel trengs ikke i blomstringstiden.
Alpefiol
Alpefiolen er en grasiøs blomst med kronblader som vender oppover, som en sommerfugl. Også alpefiol vil helst ha godt lys, og ikke for mye vann.
Juleglede – julebegonia
Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader og jevn temperatur. Trekk bør derfor unngås. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Blomstene kan lett falle av ved for mørk plassering.
Julekaktus
Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.
Orkidé – et elegant alternativ
Orkidé vokser nesten over alt i verden og det sies å være verdens største plantefamilie. Orkidé i hvit farge er meget elegant til jul. Orkidé bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Bladene bør dusjes regelmessing for å oppnå høy luftfuktighet som er et must for denne planten, og ofte trenger orkideene mer vann enn man tror. Likevel, ingen orkidé liker å være våt på føttene! Gi gjødning annenhver uke.
Trendy hvit julerose
Julerosen er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat for den tåler å tørke opp mellom hver vanning. Julerosen skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.
Amaryllis – blomstenes majestet
Ridderstjerne eller Amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Grunnen er kanskje de enkle linjene og den majestetiske blomsten. Amaryllis er en løkblomst, og det er viktig å vanne den svært lite frem til de begynner å blomstre. Lite vann gir kortere og sterkere stilker.
Duftranke – en annerledes juleblomst
Duftrankens opprinnelse er Madagaskar hvor den er en klatrende busk i skogen.
Dette en nøysom plante som kun skal gjødsles sparsomt i vekstperioden. Duftranke skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.
Saintpaulia
Denne blomsten finnes også i hvitt. Saintpaulia bør stå i godt lys, men ikke i direkte sol. Planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Unngå å få kaldt vann på bladene, da dette kan gi grå eller brune flekker på bladene. Hvis du skal vanne ovenifra så vann med kuldslått vann. Jorden bør ikke bli for våt, saintpaulia liker litt tørrere jord.