Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Hvit er uskyld og renhetens farge og den passer inn overalt. De fleste av julens blomster finnes også i hvitt og det er flott å kombinere hvite blomster med juledekor i gylne nyanser.

Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Hvit er uskyld og renhetens farge og den passer inn overalt. De fleste av julens blomster finnes også i hvitt og det er flott å kombinere hvite blomster med juledekor i gylne og røde farger.

Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner. Samtidig kler de hvite blomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster.

Den første juleblomsten

Begrepet juleblomster oppstod først ved slutten av 1800-tallet, og den første egentlig juleblomsten var julegleden (Begonia x cheimantha). Julegleden ble til i 1891 da en fransk gartner krysset to viltvoksende arter og fikk frem den lyserøde julegleden. Også julegleden er å finne i lekkert hvitt og tofargede nyanser.

Andre gamle juleblomster er også den kjente å kjære alpefiolen, julekaktusen og løkblomstene som svibler og amaryllis.

«Nye» juleblomster

Julegleden var lenge den mest solgte juleblomsten i Norge tett etterfulgt av alpefiolen, men med høyere temperatur i stuen og tørrere luft ble det vanskelig for disse plantene å klare seg. Behovet for nye juleblomster dukket opp, og dermed var banen klar for våre to mest populære i dag: Asalea og julestjerner. Begge er relativt nye, deres egenskaper foredlet frem nettopp for å tåle vårt moderne inneklima.

I dag er tilbudet langt større, og julestjerna er kanskje en av våre største julesymboler, men langt fra den eneste blomsten vi bruker til jul. Julerose, som egentlig er en staude og nok kan synes klima innendørs er vel varmt frem mot jul, er favoritt som har skutt frem som en pil på få år. Amaryllis er en annen svært populær plante i juletiden.

Mer om julestjernas vei til nåtiden.

Tips til stell av julens blomster

Asalea

Asalea tilhører slekten Rhododendron og omfatter ca. 500 arter. Planten kommer opprinnelig fra Øst-Asia og kom til Europa i begynnelsen av
1800-tallet. I Norge produseres det rundt 1 million asalea. Pass på at planten er kompakt, mørkegrønne blader og er full av blomster og knopper. Asalea er sensitiv for uttørking, og bøttevanning er anbefalt; dvs at man fyller en bøtte med romtemperert vann, og holder jordklumpen i vannet til boblingen avtar. La renne godt av før du setter den tilbake i pyntepotten.

Julestjerne – ikke bare rød

Norges mest populære potteplante og ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som julestjernen. I Norge produseres det nesten 5 millioner julestjerner. Julestjerne finnes også i mange nyanser av hvitt og det er spennende med hvite og røde julestjerner sammen eller en kan bare bruke hvit julestjerne som et alternativ til de røde.

Julestjernen trives i stuetemperatur med mye lys, men ikke direkte sollys. Planten er sensitiv for lave temperaturer, og bør beskyttes fra kulden under transport. I utette vinduer med trekk bør man også være oppmerksom på at temperaturen kan bli for lav for julestjernene. Som de fleste innendørs planter, gjelder det å ikke vanne for mye. Julestjerne er veldig sensitiv mot for mye vann, det beste er å vanne lite og jevnlig og den tåler en liten uttørking. Gjødsel trengs ikke i blomstringsperioden.

Juleglede (Begonia x cheimantha)

Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader og jevn temperatur. Trekk bør derfor unngås. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Blomstene kan lett falle av ved for mørk plassering.

Julekaktus

Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.

Alpefiol

Trikset med å få alpefiol til å trives, er å la den akklimatisere seg. Jo svalere den står, jo lettere vil du få den til å trives. Alpefiol bør ved juletider settes så lyst som mulig for at knoppene skal utvikle seg. Under blomstring skal planten vannes godt hver gang, men det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom vanningene. Det er lurt å vanne på skålen fremfor i jorden.

Ildtopp i mange varianter

Velg og vrak mellom alt fra det sarte og romantiske hvite og rosa, til knall julerøde. Ildtopp tilhører de sukkulente plantene, og de kjøttfulle bladene fungerer derfor som vannreservoar for planten. Det betyr at vanningen være moderat og at den kan tørke ut mellom hver vanning. Ingen gjødsel i vintersesongen. Ildtopp er glad i solen og kan stå i direkte lys fra vinduet.

Saintpaulia

Saintpaulia finnes også i hvitt. Saintpaulia bør stå i godt lys, men ikke i direkte sol. Planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Unngå å få kaldt vann på bladene for ellers kan bladene få grå/brune flekker. Hvis du skal vanne ovenfra så vann med romtemperert vann. Jorden bør ikke bli for våt, da Saintpaulia liker litt tørrere jord. Når bladene blir slappe, kan du gi planten litt vann. Hvis din Saintpaulia får masse blader, men få blomster, bør du fjerne de største bladene. Da vil nye blomster snart dukke opp.

Trendy hvit julerose

Julerosen (Helleborus niger) er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat og planten tåler å tørke opp mellom hver vanning. Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.

Orkidé – et elegant alternativ

Orkidé vokser nesten over alt i verden og det sies å være verdens største plantefamilie. Orkidé i hvit farge er meget elegant til jul. Orkidé bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Bladene kan dusjes regelmessing i den tørre, varme vinterluften, pass ellers på å vanne godt, men la ikke orkideer stå i vann (selv om noen av våre mest brukte varianter tåler nettopp det)

Amaryllis – blomstenes majestet

Ridderstjerne eller Amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Grunnen er kanskje de enkle linjene og den majestetiske blomsten. Sett potten med løk lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. Vanlig romtemperatur på rundt 20ºC er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomsterstilken vil nå vokse raskt og når den stopper å vokse, vil blomstene utvikle seg.

Duftranke – en annerledes juleblomst

Duftrankens opprinnelse er Madagaskar hvor den er en klatrende busk i skogen.
Dette en nøysom plante som kun skal gjødsles sparsomt i vekstperioden. Duftranke skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.