Skap din egen julestemning, og gled deg over levende planter i årets adventskrans, oppfordrer Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Snart viser kalenderen desember, og de lange hyggelige søndagene med levende lys i adventskransen står for døren.

Adventskrans med friske blomster

Det er hyggelig å la julestemningen vokse ut av en hjemmelaget adventskrans. Det er ikke vanskelig å skape en adventskrans etter din egen smak og la tidens og din egen stil gå hånd i hånd med de gode, gamle tradisjoner. Med levende planter skaper du en adventskrans, som er pen og frisk hele julemåneden – så lenge du sørger for å gi vann og lys.

Noen eksempler på planter som egner seg i en adventskrans

Utvalget av planter som egner seg til adventskransen er stort. Julestjerner, asalea og alpefioler er selvskrevene, men du kan også gå mer utradisjonelle veier. Hvorfor ikke velge røde og rosarøde ildtopp i miniutgave pyntet med kuler og små trepinner eller ståltråd? En lett og elegant adventskrans av novemberkaktus, kongler og grønne hoyablader gir et elegant og stilrent utrykk. Elegant er også en adventskrans dekorert med lette grønne blader som f. eks pletter i luften og eføy.

Hvis en ønsker et litt mer eksklusivt uttrykk er en adventskrans med mose og orkideer midt i blinken. En moderne og anderledes adventskrans kan være en konglekrans pyntet med berglyng (Gaultheria) og kvister.

Enkel og virkningsfull

Den helt enkle modellen består av fire planter i fire potter eller glass. Still dem på rekke, eller i et kvadrat og sett lys i plantene. Prøv grågrønn rosetturt (Echeveria) i flotte potter, søte alpefioler i rustikke terrakottapotter eller kanskje romantiske minijulestjerner i skjønne glass. Med et rundt fat eller en kakeform er du allerede godt i gang i å skape en adventskrans.

La kreativiteten blomstre

Du får et vell av muligheter for å skape spennende dekorasjoner hvis du går på oppdagelse i det store utvalget av stueplanter. Muligheter som kan brukes både til adventskransen og til julens andre dekorasjoner. Samtidig får du flere sidegevinster: dekorasjonene holder seg friske og pene i hele julemåneden, og de utgjør en betydelig mindre brannfare enn for eksempel en tørr gran- eller greinkrans.

Adventus

Selve ordet advent stammer opprinnelig fra det latinske ordet adventus, som betyr komme. I kirkelig forstand betyr det Jesus komme – som på latinsk er ”Advents Domini”. I gamle dager – før adventskransen ble en tradisjon – var det en tradisjon å sette et lys på bordet den første søndag i advent, to den andre søndag, tre lys den tredje søndagen og fire lys den siste søndag i advent. Tyske legender om de fire adventslysene sier at de lyser for tro, håp, kjærlighet og fred.

Av tysk opprinnelse

Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet. Her brukte man såkalte adventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre. Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen. Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.