Med klare farger i stjerneform gleder julestjernene mennesker på alle kontinenter. Her gir vi deg noen tips for vellykket stell av julestjernene. 

Den perfekt plasseringJulestjerne 2019

Lys er livets eliksir for julestjernen. Plassering nær vinduet og gjerne med full sol er ikke noe problem på våre breddegrader om vinteren. Den ideelle temperaturen ligger mellom 15 og 22°C. Hvis du lufter er det viktig å passe på at kald trekk ikke når julestjernen, flytt den om nødvendig.

Romtemperert vann er det beste

Å vanne en julestjerne riktig krever litt forsiktighet. Det er bedre at jorden er litt for tørr enn for våt. Potten skal aldri stå i vann, bortsett fra akkurat når den vannes. Røttene kveles når jorden blir stående våt. Derfor er det viktig å aldri gi planten mer vann enn jorden absorberer, og alt overflødig må helles av senest 15 minutter etter vanning. Det er ikke lett å lage en generell regel for hvor mye vann planten trenger, dette vil være avhengig av plante, temperatur og jord. Minijulestjerner i varme og tørre rom kan trenge vanning daglig, mens større potter i kjøligere rom kan trenge bare en vanning ukentlig. For små planter kan du gjerne løfte potten forsiktig og kjenne på vekten om det er på tide med mer vann.

Julestjerne 2019Og en ting til: Julestjerner foretrekker romtemperert vann. Ha gjerne en vannkanne eller flaske stående med vann, klar til neste vanning.

Handletips for julestjerner

Julestjernen kan man ha glede av svært lenge – når man håndterer den med forsiktighet på vei hjem fra butikken. Kvaliteten er god når man ser at de gule knoppene (som er julestjernens egentlige blomst) midt i de røde bladene ser friske ut. Friske planter har bladene intakt, og i butikken er de plassert langt vekk fra trekk i døråpningen og klimaanlegget. Planten skal pakkes i papir og som regel også avis eller annen beskyttelse mot temperaturen utendørs. Trekk eller temperaturer under 12°C vil skade planten, og selv om dette ikke er synlig umiddelbart vil man ofte se at planten mister bladene etter at den kommer hjem. Når planten feller grønne blader er ofte trekk og kulde årsaken.

 Stars for EuropeJulestjerne 2019

Stars for Europe (SfE) er et markedsføringssamarbeid finansiert av europeiske julestjerneforedlere. Disse er Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp og Syngenta, støttet av MNP Flowers. Samarbeidet startet opp i 2000 for å markedsføre julestjerner på lang sikt. For tiden er det 16 nasjoner som samarbeider om Stars for Europe. I Norge er det Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) som har ansvaret.