Desember er en hektig måned for mange, med gavekjøp, kakebakst og mange aktiviteter. Det er godt å stresse ned mellom slagene med en kopp kaffe og la øynene hvile på alle de flotte blomstene som hører til i julen. Enten du foretrekker rosa, rød eller hvit jul finnes det planter som passer til din stil.

Blomster gir julestemning og juleduft

Juleblomstene gir sterke minner om jul for mange. Bestemors julegleder og julekaktus, røde julestjerner, og duften av svibler gjenskaper gode minner.  Ta med deg tradisjonene videre, og skap nye, ved å pynte med juleblomster!  Noen av de første juleblomstene våre var juleglede (julebegonia, Begonia x cheimantha) og julekaktus (Schlumbergera), derfor er dette planter man typisk forbinder med eldre generasjoner. Plantene som er i salg i dag har bedre blomster og holdbarhet enn før, og vil være juleblomster også for fremtidige generasjoner. De klarer både varme rom og lite lys, og har blomster i rosa eller hvitt for deg som foretrekkker andre farger enn rødt til jul. Sviblene har også pastellfarger; lyst lilla, rosa og hvitt. Noen synes duften fra dem kan bli for sterk, så om du skal holde juleselskap kan du tilby gjestene å sette disse plantene på et annet rom mens selskapet pågår.

Lag egne juledekorasjoner

Det er morsomt å lage sine egne dekorasjoner i julen. Ofte bruker man granbar eller annet bar som basis, og så kan du pynte med kongler, mose, greiner, nisser, engler, blomster, kuler, kunstig snø eller glitter. Finn gjerne frem ståltråd, oasis og limpistolen, det er ikke nødvendigvis komplisert å lage dekorasjoner som ser avanserte ut! Du kan også kjøpe en ferdig dekorasjon og sette til eller bytte ut ekstra blomster, så får du et personlig preg på den.

Tips til hvordan du best tar vare på blomstene i julen

  • Husk å pakke in plantene dine før du går ut i desemberkulda. Ingen stueplanter tåler minusgrader
  • Blomstrende planter trenger oftere vann om de står i et varmt rom.
  • Alpefioler  (Cyclamen) og Azalea holder lenger om de står litt kjølig
  • Svibler, Amaryllis og andre løkblomster i potte trenger lite vann. For mye vann kan få løken til å råtne
  • Svibler (Hyasint) og Amaryllis som står i potte vil så lyst, da strekker stilken seg mindre. De blir også mer kompakte av lite vann.
  • De fleste grønne planter vokser lite i vinterhalvåret, og trenger mindre vann og næring nå.
  • Sjekk at julegruppene ikke blir stående i vann, det er lett å velmenende vanne for mye.