Det er mange legender om liljene, og den har stor symbolverdi. Det finnes mange vakre varianter å velge i!

Den guddommelige blomsten

Både de gamle romerne, grekerne og kristne mente at liljen var guddommelig perfekt.. De har alle sine legender om liljen. I den greske gudeverdenen var liljen et resultat av at Juno, kona til Jupiter, sølte melk da hun ammet sønnen Herkules. En dråpe melk ble til Madonna-liljen, mens resten ble til melkeveien. Liljer har stor symbolverdi, og den hellige liljen symboliserer blant annet moderlighet, fruktbarhet, styrke, og ikke minst troskap, uskyld og håp. På grunn av symbolverdien har liljer blitt brukt som medisin ved fødsler.

Lilje-blomstene kan ha mange former på kronbladene, og det finnes tusenvis av sorter å velge mellom. Vår Märtha-lilje (Lilium longiflorum) er oppkalt etter kong Olavs kone, som hadde denne liljen i brudebuketten sin. Lilje er det opprinnelige romerske navnet på planten, og på keltisk betyr lilje “hvit”.

Produksjon av liljer

Når gartnerne driver liljer i blomst, setter de først løkene i kasser med torvjord, som plasseres kjølig og mørkt i et par uker. Dette etterligner hvordan løkene har det nede i jorden. Når løkene har satt røtter og skudd, trenger de godt med lys og ca. 15 ˚C grader. Etter til sammen 7-12 uker har liljene fått blomster og er klare til å høstes. – Du får friske, lekre norske liljer i butikken hele året, forteller OBP.

Liljer er flott i hagen

Liljeløkene er hardføre, flotte hageplanter. Kjøper du liljer i potte, vanner og gjødsler du planten som en vanlig potteplante. Planten vil visne ned etterhvert, men løkene dør ikke. Løkene kan plantes ute i hagen eller ute i krukker, og i de fleste tilfeller vil du få ny blomstring neste år. Sett løkene 10-15 cm ned i jorden. Liljer vil ha lett og luftig jord som gir god drenering. Du ser lett forskjell på løkene til liljer og tulipaner. Liljer har taklagte løkskjell og mangler skall, mens tulipanløk ser ut som små, vanlige løk.

Stell av liljer

  • Snitt stilkene litt på skrå og sett de i lunkent vann. Fjern bladene nederst på stilken, som ville blitt dekket av vann i vasken
  • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet, det gir næring og hindrer bakterier
  • Liljer liker seg ikke rett ved ovner, det blir for varmt for dem
  • Liljer kan stå inne i rommet, men holder lenger med en lys plassering
  • Liljer i potte vannes når jorden har tørket opp.
  • For ny blomstring neste år: Du bør gi gjødsel i vannet hvis du vil ta vare på løkene, og la dem beholde bladverket frem til de visner ned. Løkene trenger kjøleperiode for å komme i ny blomstring