Mange planter har så dekorative blader at de ikke trenger blomster for å vekke vår oppmerksomhet. Dekorasjonsplanter eller bladplanter brukes som uttrykk på planter hvor det er bladene som har hovedrollen. Blomstene er ofte små, mens bladene har stor prydverdi hele sommeren. Disse plantene fungerer som bindeledd mellom planter hvor det er blomstene som er i fokus, og spesielt mellom blomster i sterke farger. Blader danner en viktig basis i samplantinger. De skaper både variasjon, ro og helhet. Har du ikke prøvd disse enda, bør du prøve dem sammen med sensommerstjerner som Asters, Krysanthemum, pyntekål eller Celosia.

Bladplanter gir helhet og volum til krukker og ampler

Bladplanter med hengende vekst kan brukes både i blomsterkasser, krukker og i ampler. Eksempler på slike er Eføy, Pletter i luften (Muhelenbeckia), Dichondra, buskstråblomst (Helicrysum petiolare), prydkløver (Trifolium), Flekk-korsknapp (Gleuchoma hederacea), Ipomea og møllplante (Plectranthus coleoides). Disse vil veve seg fint inn blant blomsterplanter med hengende vekst. De kan også gi helhet og volum til blomsterkrukker hvor det er brukt opprettvoksende planter. Trenger du opprette planter, prøv Karriplante (Helichrysum augustifolium), sølvkrans eller Praktspragle.

 Stell av bladplanter

  • Planter med sølvskimrende blader tåler full sol, mens planter med mørke, store blader som Praktspragle og Ipomea liker seg bedre i halvskygge og skygge
  • Gi plantene jevn fuktighet. Jorden bør tørke opp mellom vanningene, men ikke bli støvtørr.
  • Mange av bladplantene skal bli store og har mange blader. Gi flytende gjødsel hver uke eller bland inn langtidsvirkende gjødsel i jorden.