Prøv noen bladplanter sammen med de andre sommerblomstene i år.

Bladplanter brukes som et uttrykk på planter hvor det er bladene som har dekorverdien. Blomstene er ofte små, mens bladene har stor prydverdi hele sommeren. Disse plantene fungerer som bindeledd mellom planter hvor det er blomstene som er i fokus, og spesielt mellom blomster i sterke farger. Blader danner en viktig basis i samplantinger. De skaper både variasjon, ro og helhet. Bladplanter er som bearnésen til biffen, som potetene til kjøttkakene. De hører med, og skaper helhet og harmoni.

Sølvskimrende blader for solrike plasser

Mange av bladplantene vi bruker som sommerblomster har sølvakige blader på grunn av bittesmå hår på bladene. Slike planter kommer ofte fra områder i verden der det er tørt og mye sol. De små hårene fungerer som beskyttelse mot solen. Hårene minsker fordampingen av vann fra bladene, slik at planten bedre kan takle tørke. Disse plantene passer derfor spesielt godt på en solfylt balkong, og for deg som lett glemmer å vanne.

Bladplanter med hengende vekst:

 • Eføy (Hedera helix); Eføy tåler lave temperaturer, og gjør seg godt i en krukke sammen med vår- eller høstplanter.  Den har blanke,mørkegrønne blader p solide ranker. Rankene kan bli over en meter lange, men den bør plantes slik at den kommer til sin rett og ikke «drukner» i sterktvoksende planter.
 • Pletter i luften (Muhelenbeckia complexa): Plante med trådtynne ranker og små, runde blader. Bladene er mørkegrønne og tynne, så denne planten trives best i halvskygge til skygge. «Pletter i luften» trives også best med jevn vanning. Den er utrolig deokorativ  krukker, og vil stå like fin helt til det blir ordentlig frost om høsten.
 • Dichondra argentea ‘Silver Falls’: Får opptil en meter lange, trådtynne ranker med sølvskimrende, små blader. Planten tåler full sol og lett tørke.
 • Trekløver (Trifolium): Alle kjenner sommerens hvitkløver. De nye sortene har markerte tegninger i rødt, hvitt og svart i bladene, mens blomstene er små og hvite. Planten har lett hengende vekst, og trenger ikke henge i en ampel. Trekøver klarer det aller meste, sol, skygge og tørke. Om høsten kan den plantes i et bed og overvintre.
 • Buskstråblomst (Helichrysum petiolare): Rankene hos Buskstråleblomst har halvt hengende vekst, og planten blir ca 30 cm høy. Både bladene og stengler er mykt hårete. Det finnes sorter i grått, limefarget og tofarget grønt/lyst gult.
 • Flekk-korsknapp (Glechoma hederacea) ‘Variegata’; Dekorativ plante med nesten runde blader i grønt og hvitt. Rankene er ganske tynne og kan bli minst en meter. Gleuchoma trives i både sol og skygge, men liker best jevn fukttghet.
 • Ipomoea batatas: Ipomoea, som er en dekorativ søtpotetplante, står ut fra mengden med sine tøffe, mørke blader. Planten har slyngende ranker som kan bli flere meter. Det finnes mange sorter; noen har limefargede blader og noen flikete, mens hos andre er bladene nesten runde. Planten trives både sol og skygge, og vil ha jevn fuktighet. Dette er en plante for deg som vil prøve noe nytt!
 • Møllplante (Plectranthus coleoides): Planten blir ca 30 og har halvt hengende ranker. Stenglene er ganske stive, og planten og vokser raskt. Bladene er grønne med dekorative, hvite kanter. Kan få blå blomster utpå sommeren. Klarer seg fint under tørre, solrike forhold.

For å få en ekstra frodig plante, kan du klippe av rankene i ønsket lengde, tipser OBP.  Planten vil da forgreine seg og bli tettere.

Bladplanter med opprett vekst:

 • Euphorbia hypericifolia: Denne planten har tett i tett med små hvite blomster over et luftig bladverk. Den trives i sol til halvskygge, og klarer lett tørke
 • Karriplante (Helichrysum augustifolium): De tett sølvhårede, nåleformede bladene har en mild aroma av karri. Planten blir opptil 40 cm høy og passer fint som kantplante i bed eller i krukker og balkongkasser. Den tåler godt tørke, men setter pris på jevn vanning. Karriplante kan stå i full sol.
 • Sølvkrans (Senecio sineraria): Sølvkrans er godt kjent som en holdbar, tørketålende plante. Den blir ca 35 høy, og bladene mykt sølvhårete og flikete. Bladene vokser ut fra mindten av planten i en «fonteneform». Planten tar seg ekstra godt ut sammen med andre planter i duse farger.
 • Praktspragle (Solenostemon scutellariodes); Praktspragle foretrekker halvskygge og jevn fuktighet, og passer godt der det kan bli for mørkt for andre sommerblomster. Bladene er sagtannede og har fantastiske fargesjatteringer i lys grønt, hvitt, rødt og lilla. Den kan også få lyselilla blomster. Avhengig av sort kan praktspragle bli mellom 20 og 60 cm høy.