Asalea er blomsten som troner på en flott andreplass blant nordmenns julefavoritter. Det er ikke rart, når man ser hvor kraftfull asaleaen er, både til jul og langt ut over vinteren.

En asalea er et smykke i rommet, og mange nordmenns julefavoritt. Det er ikke uten grunn til at den ofte er omtalt som juleblomstenes dronning. Spesielt vanskelig å lykkes med er den heller ikke, og de nye sortene takler inneklima i stuene svært godt.

Mange former og størrelser

Asalea er å få tak i som store oppstammede, skulpturerte planter, og ned til de minste små, alt etter preferanse og formål. Fargene spenner fra hvitt til rosa og rødt, tofarget, enkle og fylte blomster, og de siste årene er også rent lilla sorter kommet i handelen. Den perfekte adventsgaven!

Glem ikke å vanne!

Asaleas sterkeste behov som stueplante er jevn vanning. Er du av den glemsomme typen? Det er lov å sette på en vanningsvarsling på telefonen 2-3 ganger i uken, så glemmer du det ikke. Har du det svært varmt inne er det lurt å vanne enda oftere, eller plante asalea om i en selvvanningspotte. Jo større potte, jo større er plantens mulighet til å holde jevn fuktighet. Husk likevel på at ingen planter vil stå med røttene i vann, så fjern overflødig vann i skålen etter vanning.

 

Det latinske navnet til Asalea er Rhododendron simsii, og som navnet viser er dette en nær slektning av Rhododendron-buskene vi har i hagene våre. Denne arten av Rhododendron klarer ikke vinteren hos oss, derfor har vi den i stedet inne som en vakker stueplante.

Mer om asalea, og hvordan du kan stelle den frem mot neste jul, kan du lese her