Fagerrørkvein, Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ er årets staude for 2013. Hvert år velger norske staudeprodusenter ut en staude, eller et staudetema, som hageinteresserte fortjener å vite mer om. For 2013 var det prydgresset Fagerrørkvein som sto i fokus.

Sorten ‘Overdam’ har hvite striper i bladene, får fine høstfarger og danner dekorative meterhøye tuer. Fagerrørkvein er et lettstelt og hardført prydgress med mange bruksområder. ‘Overdam’ kan brukes både i krukker, bed og i offentlige anlegg, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Årets staude

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Dekorativ hele året

‘Overdam’ kommer tidlig opp om våren, allerede i april-mai. De stivt opprette, tofargede bladene lyser opp og gir hagen et elegant inntrykk. I juli – august får ‘Overdam’ høye blomsteraks, og hele planten får en mer gylden farge. Tuen blir ca 100 cm høy, mens blomsteraksene blir opptil 140 cm. Til tross for høyden tåler fagerrørkvein vind, og den trenger ikke oppbinding La prydgresset få stå om høsten, vent med å klippe ned de gamle stråene til våren, tipser OBP. De skulpturelle stråene gir stemning til hagen hele vinteren. ‘Overdam’ trives i vanlig hagejord, og den beste plasseringen er et sted med sol minst halve dagen.

Lyse striper

Fagerrørkvein har vanligvis helt grønne blader, men i Overdam planteskole på Skjælland fant man noen planter med lyse striper. Sorten ‘Overdam’ er nå en suksess langt utover Europa. Prydgress er tradisjonelt mest brukt i østen-inspirerte hager med stram form. Vi forbinder lyden av svaiende gress-strå med harmoni, ro, og begrenset bruk av farger. Fagerrørkvein ‘Overdam’ har den klassiske stramme formen, men passer like godt i en urban minimalistisk hage som i en blandet frodig rabatt.

Bruk i krukker

Fagerrørkvein vil alene utgjøre et rent og stilfullt element i hagen, og den er godt egnet i krukker. ‘Overdam’ tåler sol og tørke og er ideell hvis du vil få høyde på veranda-hagen. OBP forklarer: – Når du velger planter til krukkene dine, kan du tenke tre former; opprett, buskete og hengende. Den opprette voksemåten hos fagerrørkvein ‘Overdam’ vil komplementere en krukke med sommerblomster.

Gode naboer

Fagerrørkvein er god alene, og enda bedre i samspill med andre planter. ‘Overdam’ gir flott kontrast til naboer med annen vokseform og farge. Den er fin som dekorasjon blant vintergrønne busker, andre prydgress, eller stauder. Eksempler er rødbladet viftelønn, vårlyng, rødbladet Alunrot, Bergblom, forskjellige Storkenebb, Høstbergknapp, Aster, Kalamint, Kattemynte, og Anisisop ‘Blue Fortune’ I større anlegg gjør de seg godt i større eller mindre grupper plantet med ca 30-40 cm avstand.

Alle foto Torunn Hovland Ljone