Panserbergknapp (Sedum pachyclados) var årets staude i 2012. Norske staudeprodusenter går hvert år sammen om en staude eller et tema om god bruk av stauder, som de belyser under kampanjen Årets staude.

Panserbergknapp – årets staude 2012

Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund har valgt panserbergknapp (Sedum pachyclados) til årets staude i 2012. – Panserbergknapp er en dekorativ, anvendelig og lettdyrket staude som varmt kan anbefales, mener også vi i OBP.

Blomstring og plassering

Panserbergknapp har små stjerneformede hvite eller svakt rosa blomster på korte stengler. Hovedblomstringstiden er juni-juli, men sporadisk blomstring kan forekomme på ettersommeren og tidlig høst. Voksestedet bør ha full sol det meste av dagen. Dårlige lysforhold gir glissen vekst og lange stengler. Jorda må være godt drenert og forholdsvis næringsfattig. Kraftig gjødsling gir overfrodig og løs bladvekst og kan føre til soppangrep og problemer med å overvintre. Planten er hardfør over det aller meste av landet.

Gode naboer

Panserbergknapp passer godt i en fjellhage sammen med takløk, lave floks, lewisia, rosenrot, nellik, lave klokker og andre bergknapparter. Siden planten raskt danner tette matter som sprer seg utover med utløpere, egner den seg godt som markdekker eller som bunndekke i urner eller trau. De treflikete blågrønne bladene er dekket av et voksbelegg som virker vannavstøtende. Planten er delvis vintergrønn da de yngste bladene i rosetten overvintrer. Bladstenglene kan bli ganske lange etter hvert, og det er derfor en god ide å klippe ned plantene av og til for å fremme en tettere vekst.

I naturen vokser denne arten bare i Kurramdalen som deles mellom Afghanistan og Pakistan. Her vokser den i steinete skråninger i 2000 – 3500m høyde. Blant lokalbefolkningen har knuste plantedeler av panserbergknapp blitt brukt til å legge på sår for å fremme raskere sårheling.

Rådyrresistent

Panserbergknapp blir regnet for å være upopulær blant rådyr og harer, og er dermed en favoritt for skogsnære hager.