Med sine glinsende, hvite, fylte blomster er fagerklokken ’Snövit’ et vakkert innsalg i staudebedet, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Hvert år går norske staudeprodusenter sammen om å vise frem en staude de mener fortjener mer oppmerksomhet, eller en staudetema for å vise frem mer og bedre bruk av stauder. Fagerklokke var årets staude i 2011.

Blomstring og plassering

Campanula persicifolia ’Snövit’ oppstod i Evert Nilssons planteskole i Østersund i Sverige. Denne sorten har fylte, 5-7 cm store hvite blomster. Planten danner tuer og har opprette, 40-60 cm høye blomsterstengler. Bladene er smalt lansettformede, 7-10 cm lange. Dette er en klassisk høysommerstaude, som blomstrer fra juni til august.

Fagerklokke er hardfør og kan plantes over hele landet. Den trenger jord med god drenering, men er ellers en lettstelt staude. Den foretrekker sol, men klarer litt skygge. De fylte blomstene kan bli tunge, så planten kan trenge støtte. Fagerklokke kan plantes i rabatter og staudebed, og er også fin å bruke som snittblomst.Fagerklokke Campanula persicifolia 'Snøhvit'

Gode naboer

’Snövit’ passer sammen med de fleste rabattplanter, slik som stjerneskjerm, Scabiosa, kattehale, kattemynte, storkenebb og hestemynte. Unngå aggressive planter som legger seg over eller overtar plassen til disse flotte blomstene. For å få et romantisk inntrykk kan du velge planter med pastellfarger, som rosa eller hvite klatreroser, lavendel, lyst blå riddersporer, pioner, hvite liljer og klematis.

Fylte, hvite blomster

De fylte, hvite blomstene hos fagerklokken ’Snövit’ passer perfekt til den romantiske og nostalgiske hagen. Hvitt virker beroligende, og hvite blomster lyser opp i hagen om kvelden.

Campanula betyr ”den lille klokke”. Klokkeblomstene har fått navnet sitt av biskopen Paulinius i den italienske byen Nola, som hadde en åpenbaring om at guds klokkeklang fylte engen av blåklokker han gikk på. Etter åpenbaringen laget Paulinius byens første kirkeklokke i fasong etter blåklokkene.

Årets staude

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.