Med sine koboltblå klokker vendt opp mot himmelen er Kinasøte ’Borge’ en staude som virkelig legges merke til i høsthagen

Blomstring og plassering

Kinasøte ’Borge’ ble valgt ut av Borge Staudegartneri i Øystese i Hardanger, og er en av de tidligblomstrende sortene av kinasøte. Stauden blomstrer fra tidlig september og ut til november med koboltblå opprette klokker fra teppedannende rosetter. Kinasøte ’Borge’ er en lav staude, ca 10-15 cm høy. Vokseplassen bør være solrik med kalkfattig, jevnt fuktig jord. Bruksområdet er som bunndekkende staude i steinbed, skråning og torvmur.

Gode naboer

Kinasøte ’Borge’ (Gentiana sino-ornata) er herdig og kan plantes i klimasone H7-8, og er lett å få til hvis den blir plantet i et surjordsbed. Gode naboer er lyng, lave Rhododendron og andre surjordsplanter, men siden kinasøte krever er solrik plass må den ikke plantes i skyggen av sine naboer.

«Kinesisk vakker»

Navnet sino-ornata betyr «kinesisk vakker» og det var nettopp i Kina denne flotte stauden ble oppdaget. Planten ble funnet i grenseområdene mot Burma i 1904 av plantesamleren George Forrest, men det skulle ta lang tid før europeere kunne få se de flotte blå blomstene denne stauden hadde å by på. Ikke før 1912 blomstret kinasøte for første gang i den botaniske hagen i Edinburgh, men da ga den også lønn for strevet.

Kong Gentius av Illyria

Gentiana har fått sitt navn etter kong Gentius i Illyria, et gammelt kongerike i Hellas rundt år 180-167 f. Kr. Gentius var den første som oppdaget kinasøtens legende effekt. Han tok en bit av planten og smurte på sine sårede soldater og oppdaget da at kinasøte hadde medisinsk virkning. I tradisjonell kinesisk medisin har kinasøte blitt brukt til å lege kronisk urinvegsinfeksjoner, ulike munnsår og mot svimmelhet.

Årets staude og årets staudetema blir valgt ut av staudeprodusentene i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode stauder som fortjener å bli bedre kjent, og bruksområder der vi kan bruke stauder mer. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.