Alpefiol blir ofte stående som en litt mystisk, vakker og vanskelig plante. Den er vel verdt å forsøke seg på, her får du "alt om alpefiolen"!

Det er lett å la seg friste av den vakre, sarte alpefiolen der den står og nærmest skinner i blomsterbutikken. At alpefiolens lille brune stengelknoll midt i mørket kan forvandle seg til den vakreste, blomstrende potteplante er som et lite eventyr.

Stell av alpefiol

alpefiol, cyclamenMange har opplevd at alpefiolen ikke er lett å ha med å gjøre når den kommer i hus. Etter noen dager blir de nydelige blomstene til en skygge av seg selv, før planten litt senere visner bort. Slik behøver det ikke være. Det er godt mulig å lykkes med alpefioler, det gjelder bare å vite hvordan du skal få dem til å trives.

Det er tre ting du skal ha i tankene om du vil at alpefiolen skal trives: lyst, svalt, og høy luftfuktighet. Med andre ord er dette en plante som ikke er perfekt for nye, tette boliger, men vi kan øke levetiden kraftig med riktig behandling.

Trikset med å få alpefiol til å trives når den kommer hjem til deg, er å la den akklimatisere seg. Jo svalere den står, jo lettere vil du få den til å trives. La den gjerne starte livet innendørs i et kjølig og lyst rom før den får komme inn i stua, soverommet er ofte perfekt. Tenk også over hvor du plasserer alpefiolen i stua; unngå varmeovner og ildsteder.

Vanning av alpefiol

Rosa Cyclamen i interiørSelv om alpefiolen fortrekker å ha det svalt, liker den ikke å bli kald på røttene. Vi anbefaler at du fyller vannkannen med vann rett etter forrige vanning, så kan den romtempereres før du vanner planten. Under blomstring skal planten vannes godt hver gang, men det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom hver vanning.

Det kan være lurt å vanne alpefiolen på skålen fremfor i jorden, men husk å helle av overflødig vann. Begynner bladene å bli gule er det et tegn på at planten enten har fått for mye vann eller at vannet har vært for kaldt.

Alpefiol er en knollplante, og som de fleste knollplanter, trenger også alpefiolen en hvileperiode etter blomstring. Når blomstringen er over, skal du derfor redusere vanningen, før du stopper den helt for en periode. La planten hvile frem mot våren, før du begynner å vanne igjen når dagene blir lysere.

Flott forvandling med lys

Blomsterknoppen ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, noe som gir den slanke blomsterknoppen et elegant utseende. Når så blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler, som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene. For at denne forvandlingen skal skje, trenger planten lys. Plasser derfor alpefiolen så lyst som mulig, men unngå å sette den i direkte sol.

Tar du vare på alpefiolen slik den ønsker det, kan du bli belønnet med blomstring fra høsten og langt utover vinteren. Og med riktig stell kan alpefiol leve i mange år.

Alpefiol er en tidløs vinterblomst, en klassiker som kan lyse opp i stuer gjennom hele høsten og vinteren.

Alpefiolen er ikke mat

Alpefiol inneholder irriterende forbindelser. Dersom barnet ditt har smakt på alpefiol kan hun/han få vondt i magen, bli kvalm, kaste opp og/eller få diaré. Les gjerne mer på Giftinformasjonen. 

Personvern og cookies