Planten som i dag er vår mest populære juleblomst, kom hit fra de Mexicanske skoger via Hollywood.

Med sine stjerneformede blader og tradisjonelle røde og grønne farge, er julestjernen et flott symbol for julehøytiden. Planten som i dag er vår mest populære juleblomst, kom hit fra de Mexicanske skoger via Hollywood. I USA gir man hverandre en julestjerne på denne dagen. Gi en julestjerne i dag du også! Julestjernens dag

Julestjernens dag – det handler om å gi litt varme

Julestjernens dag ble innstiftet som en dag da man skulle gi noen en setter pris på en blomst – en upretensiøs gave som viser varme frem mot høytiden. Hvem er din stjerne? Hvem er det som fortjener en oppmuntring?

Joel Poinsett oppdaget julestjernen

Julestjernens dag er en hyllest til Joel Poinsett, som gjorde julestjernen kjent. I USA har denne dagen vært feiret siden 1950-tallet. Joel Poinsett var den første USA-ambassadøren i Mexico, og han brakte med seg en julestjerne hjem for over 200 år siden. Julestjernen, eller Poinsettia som den heter på engelsk, er oppkalt etter ham. Fra USA spredte julestjernen seg over hele verden, og kongressen i USA bestemte at 12. desember skulle være Poinsettia –dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren.

Til Norge fra Hollywood

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idè om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Ved juletider solgte han avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevard i Los Angeles. Ecke tok også med seg planten til Europa. Julestjernen kom til Norge via Danmark, det var Thormod Hegg som begynte produksjon av julestjerner i Norge på 1930-tallet på. Paul Eckes idè viste seg å være god, i dag er julestjernen vår mest kjente juleblomst.

Verdenskjente Anette Hegg

Etterhvert begynte man å produsere julestjerner som potteplante, men de var lange og slengete, og rundt om i verden prøvde man å finne planter som var mer kompakte. Det store skillet kom med den danske sorten “Paul Mikelsen”. I Norge kom “Viking” fra Ljones gartneri i Hardanger. I 1967 lanserte Thormod Hegg sorten “Annette Hegg”, som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag, både i USA og i Europa.

Plassering og pleie av julestjerner

  • Vanning: La jorden tørke opp mellom vanningene, uten av den blir støvtørr. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt.
  • Temperatur: Vanlig romtemperatur, 20-22 grader. Velg en vinduskarm uten radiator under.
  • Den beste plasseringen er i et lyst rom, da beholder den de flotte fargene sine best.
  • Julestjernen trenger ikke gjødsles de første ukene, da har den nok næring i jorden.
  • Gi gjødsel 1 gang pr mnd. etter jul, hvis du vil ta vare på den frem mot neste jul.