Lyst til å gi en julegave som faktisk samler støv - ved å trekke det til seg og gjøre julen hjemme friskere? Vi gir deg forslag til 10 grønne gaver!

Enten man har alt, eller ikke mye – planter bringer glede og det er alltid en glede å velge julegaver med røtter og grønne blader. Vi gir deg forslag til 1o grønne gaver, med og uten tydelige juleblomster, som vil glede de aller fleste. Nederst i artikkelen finner du stelletips til din favoritt. Hvis den heldige mottaker av din grønne gave trenger det, kan du kanskje legge ved noen stikkord om godt plantestell?

Er tanken på planter som julegaver litt fjern, og  du vil gjerne gi noe mer festlig? Dekorer gaven! Lag en lysende glasspotte , dekorer en hengende plante med ranker av kjølige ledlys, kjøp elektriske telys og dander i eller rundt planten, så er julestemningen ikke langt unna.

Hva med å dekorere pyntepotter eller lage en sammenplanting av dine favoritter? Pyntepotter er perfekte lerret for personlige dekorasjoner. Skal du plante flere planter sammen er det viktig å tenke på hvilke behov de ulike plantene har – en tørst asalea og en beskjeden ildtopp vil neppe sette pris på samme vannmengde, og bør heller forbli naboer i like potter, mens en sammenplanting av ulike julestjerner vil skape en strålende helhet.

Årets 10 beste grønne gaver:

  1. Ildtopp, Kalanchoe blossfeldiana
  2. Asalea, Rhododendron simsii
  3. Eføy, Hedera helix
  4. Pilea, tallerkenplante
  5. Vandrejøde, Tradescantia
  6. Vindusblad, Monstera
  7. Cowboykaktus, Euphorbia erytraea
  8. Grønnrenner, Chlorophytum
  9. Julestjerne, Euphorbia pulcherrima
  10. Kaktus, Cactaceae

Mer om hver enkelt av vår gaveliste:

1. Ildtopp, Kalanchoe

stammer fra Madagaskar. Velg en gnistrende julerød ildtopp til jul, eller ta for deg av alle de fantastiske, klare fargene ildtopp kan by på. Ildtopp er en sukkulent og tåler mye, pass bare på at ikke jorden blir for våt. Ildtopp blomstrer lenge, og er like egnet for studenten, småbarnsfamilien og alle distre planteeiere! Den er vanskelig å få fin blomstring på igjen, men med lang blomstring har du uansett kanskje lyst på en gul ildtopp når det nærmer seg påske?

2. Asalea, Rhododendron simsii

er en av våre klare favoritter i norske julehjem. Med mange spennende fasonger og størrelser er dette en klassisk gaveplante. Med litt stell kan asalea blomstre lenge utover vinteren. I Norge er asalea en stueplante, men i Vest-Europa, Japan og New Zealand blir de dyrket utendørs. Det er viktig å ikke la en asalea tørke helt ut, så vann hver 2.-3. dag, avhengig av pottestørrelse og temperatur. La likevel aldri asalea stå i vann! Plassering i vinduskarm og litt unna en varmekilde er bra. Asaleaen kan du få nye blomster på til neste jul hvis du tar vare på den gjennom vinter og vår og lar den få en ferie ute om sommeren, før du igjen tar den inn.

3. Eføy, Hedera helix

er kanskje ikke den aller mest julete planten, men akk så mange dekorasjonsmuligheter eføy gir oss. Heng den opp og la grenene henge ned, flett dem, form dem i fasonger som hjerteform (eller kjøp den ferdig i hjerter, pyramider og mye annet fint), plant den sammen med alle juleplanter – eføy er en rimelig og fantastisk allrounder du kan glede deg med over alt. Flett gjerne inn en lenke med batteridrevne leddlys, som henger med rankene. Husk å vanne moderat, og la den få lys.

4. Elefantøre, Pilea peperomioides

Pilea tilhører faktisk neslefamilien, men denne er glatt og nærmest voksaktig på bladene, og er mest kjent for sin artige vokseform. Pilea produserer masser av små babyer, ekstra planter som kommer opp fra jorden rundt morplanten. Disse kan du knekke av og sette i jord for å få nye planter, eller du kan la planten beholde dem på for en kompakt og buskaktig vekst. La gjerne Pilea få en lys plassering, for en kompakt vekst. Pilea tåler mye, og planterådene er som for «vanlige» grønne planter: Lys plassering, vann ikke for ofte, og litt forsiktig plantenæring etter vekst, gjerne med vanningsvannet.

5. Vandrejøde, Trandescantia

Navnet har den fått fordi den er lettest å stiklingsformere, og at den på den måten vandret fra hus til hus. Den har sin opprinnelse i tropisk Amerika og trives godt innendørs, gjerne hengende i et vindu – om vinteren i sør, vår og sommer på et litt mindre utsatt sted. Den er lett å formere, ved å knekke av mindre deler av stilken og sette denne i jord; det er dette vi kaller stiklingsformering.

6. Vindusblad, Monstera

Monstera har værrt trendplante nummer en i flere år. Man kan spørre seg hvorfor, da dette er en kraftigvoksende klatreplante som faktisk egentlig vil klatre i trær, og den kan bli flere meter høy og bred. Planten får huller i bladene når den får nok lys, derfor kaller vi den vindusblad. Monstera klarer seg helt fint litt inn i rommet, og trenger ikke full sol, særlig ikke om sommeren. Dette er en enkel plante å få til å trives, og det viktige for også denne grønnplanten er å passe på at den ikke står i vann, men får tørke litt opp mellom vanningene.

7. Cowboykaktus, Euphorbia erytraea

er egentlig slett ikke noen kaktus, men en plante i vortemelkfamilien og dermed i slekt med f.eks julestjernen. Den lagrer vann og kan vannes sjelden, særlig om vinteren når den får mindre lys. Kan formeres ved å knekke av sideskudd, «armene» og sette disse i jord. Cowboykaktusen er finest når den får en lys vokseplass, men tolerer ofte ulike plasseringer.

8. Grønnrenner, Chlorophytum

har lange smale blader med hvit stripe og er en svært god luftrensende plante. Kanskje er dette fordi den vokser fort? Grønnrenner har hengende vekst og trives godt i ampel i vinduet. Den er glad i høy luftfuktighet, så dette er en super plante å henge på badet. Grønnrenner er tolerante for ulike lysforhold, men vær forsiktig med å vanne den mye. Grønnrenne kommer fra sør i Afrika. Lett å formere, ved å sette «babyene», som etterhvert henger ut fra planten, i jord.

9. Kaktus (Cactaceae)

Alle kaktuser er sukkulenter, det vil si planter som lagrer vann i stammen eller røttene sine. Opprinnelig kommer kaktusen fra varmere strøk av verden: Amerika, områder rundt Middelhavet og Øst-Afrika. De fleste kaktuser foretrekker mye lys. De tåler tørr luft godt, og det gjør dem til perfekte stueplanter i Norge, hvor lufta ofte er tørr innendørs om vinteren. Kaktusen vanner du lite, særlig om vinteren når den får lite lys.

10. Julestjerne, Euphorbia pulcherrima

Noen planter blir mer enn seg selv, og julestjernen er så mye mer enn en blomst, den er et symbol på samme måte som juletre og nisse. Med andre ord – julestjernen er selvsagt på en liste over grønne julegaver. Velg en flott stjerne fra en faghandel, og husk å pakke den godt inn før du tar den med ut, julestjerner er perfekte stueplanter, men ikke glad i kulde og trekk, den vil ikke under 12 grader. Den er også sensitiv ved for mye vann, så hold potten relativt tørr. Les også Julestjernens ABC.