Sommeren er her med romantiske drømmer om blomsterenger og solskinn. Hva passer vel bedre enn en bukett med sommerlige blomster? spør Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

La kreativiteten blomstre

I en midtsommerbukett er det bare fantasien som setter grensene. Du kan bruke det meste av blomster. Peoner er sammen med roser og brudeslør de mest populære blomstene i butikken.

Lag en vakker midtsommerbukett av de staudene og sommerblomstene du finner i den egen hage og om du er heldig og har en blomstereng i nærheten, er den vel verdt et besøk. Hvis du ikke har nok til en hel bukett, kan du kjøpe resten i blomsterforretningen din – det er lov å mikse!

Blomstersorter som er fine i en midtsommerbukett:

Roser, ryllik (Achillea), marikåpe (Alchemilla mollis), rødknapp (Knautia arvensis), rødkløver (Trifolium pratense), reinfann (Tanacetum vulgare), hundekjeks (Anthriscus sylvestris), skog-storkenebb (Geranium), forglemmegei (Myosotis), engsoleie/smørblomst (Ranunculus), margerittkrage (Argyranthemum), spir (Astilbe), ringblomst (Calendula officinalis), klokkeblomst (Campanula), ridderspore (Delphinium), erteblomst (Lathyrus), peon (Paeonia) og gullris (Solidago)

Tips for midtsommerbuketten

  • Vasen vaskes godt før du setter i nye blomster. Bruk gjerne klorin for å fjerne de siste bakteriene.
  • Fjern de nederste bladene på stilken. Bakteriene som dannes når bladene råtner hindrer vannopptaket i stilken.
  • Snitt blomsterbuketten ca 3 cm.
  • Vannet i vasen skal være kaldt når du heller det i vasen. Vannet skiftes et par ganger i uken.
  • Minst 10 cm av stilkene bør være dekket med vann – ferske blomster er tørste!
  • Sett gjerne buketten kjølig om natten.

Markblomster i buketten

I Norge finnes det mer enn 1500 naturlige eller forvillede blomsterarter. Veldig mange av dem er fine i bukett. Plukk de yngste blomstene – da varer buketten lenger.

Bruk store vaser eller urner, sørg for å ha en bøtte med vann i nærheten når du plukker de. Det beste er å snitte med kniv når du plukker, det er vanskeligere å trekke vann når stilken er knust av ivrige hender som plukker blomster. Fjern blader som kommer ned i vannet – det forurenser og forkorter levetiden til blomstene.

For unge kvinner og menn som lurer på hvem deres fremtidige tilkommende ville bli, har markblomster og midtsommersfeiringen en spesiell betydning. Syv sorter markblomster under puten skal gi avklarende drømmer. Vi i OBP ønsker god midsommer og lykke til!