Tidlig på våren klør det i fingrene etter å plante i krukker og urner. Nattefrosten kommer og går, men stemor, løkblomster og ranunkler klarer godt noen minusgrader, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Stemor og løkblomster, slik som påskeliljen ‘Tete-à-tete’ er gjerne de første vårblomstrende vi kan unne oss ute. Planting i krukke er perfekt tidlig på våren – begge blomster kan tåle ned til 5 kuldegrader, og skulle en ny kuldebølge komme kan vi dekke krukken godt til, eller rett og slett bære den inn. Dermed kan vi tyvstarte våren tidligere enn hva som egentlig er mulig i vårt nokså lange og kalde land.

Det er flere blomstrende planter som også kan tåle litt «klisterføre», slik som andre løkblomster, ranunkler og Tusenfryd. Plantene kan se litt slått ut etter snøfall eller en kald natt, men reiser seg i løpet av dagen. Blir det frostnetter over en lengre periode, er det likevel sikrest å flytte dem inn. Da er krukker helt supre å plante i, fordi de lett kan flyttes på.

 

Mange av våre vårblomstrende planter tåler helt ned til minus 5C°! narcisser_paskelilje_stemor_viola_wittrockiana2_edited-1

Stemorplantene tåler godt vårens skiftende temperatur, helt ned til minus 5C°. Men stemor tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning.

Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting. Visne blomster plukkes bort etter hvert, dette vil forlenge blomstringen.

Etter avblomstring kan stemor klippes ned, og ut på sommeren vil de igjen komme med et nytt flor.

 

Små påskeliljer

‘Tete-à-tete’ er en liten plante sammenlignet med andre påskeliljer, for de blir bare 12-14 cm med to eller tre gyllengule blomster.Pskeliljeteteatete_red

Denne påskeliljen er faktisk så populær at det er den fjerde mest solgte påskeliljen i verden. De gule påskeblomstene er lette å passe, sørg bare for å vanne med jevne mellomrom.

Etter avblomstring kan ‘Tete-à-tete’-løkene plantes ut i bedet. Jorden bør være godt drenert. Løken samler næring fra bladene for neste års blomstring, derfor må de få visne helt. Blomsterstenglene skal klippes helt ned.

‘Tete-à-tete’ er enkel å dyrke i full sol eller delvis skygge. Løken formerer seg villig, så den bør deles hvert 5-10 år for å hindre for mange løker.