Søkeside

Regnbed Staudetema 2021 (3)

Å anlegge et regnbed er en klimavennlig måte å håndtere overvann ved store nedbørmengder og skape et funksjonelt og vakkert staudebed i hager og offentlige anlegg. Foto: Staudegruppa i NGF

Pelargonia 2021 Pelargonia (4)

Et planteparadis i byen: planter er en god måte å fremskynde gode vibber i urbane balkonger og terrasser. Pelargonia er en perfekt blomst til både solfylte og delvis skyggefulle områder. Blomstene vokser raskt, holder seg godt over tid, og er svært enkle å ta vare på.

Pelargonia 2021 DIY Malte bildekk (1)

Retro bybalkong: Festlig malte bildekk plassert oppå og ved siden av hverandre skaper sammen et retro og kult bedd for blomstene. Kreativ gjenbruk av noe gammelt og slitt møter levende pelargonia og andre blomster og planter.

Pelargonia 2021 Urban sommer (22)

Bor det en designer i deg? Pelargonium fungerer godt i hjemmelagede potter og kar. Her er blomstene plassert i en grønnmalt pall. Det er en nydelig kontrast mellom de røde blomstene og den rustikke pallen, og plassert på en takterrasse i solen får du feriestemning mens du jobber.

Pelargonia 2021 Urban sommer (15)

Klare, røde Pelargoniaer i brune potter gjør seg en vakker kontrast med seksjonen av høye grønne planter. Tips: vil du hjelpe bier og andre insekter? Kombiner pelargonia med andre planter som liker solen. Balkongen din vil lyse opp byen for både mennesker og insekter.

Pelargonia 2021 Urban sommer (14)

Retro bybalkong: Festlig malte bildekk plassert oppå og ved siden av hverandre skaper sammen et retro og kult bedd for blomstene. Kreativ gjenbruk av noe gammelt og slitt møter levende pelargonia og andre blomster og planter.

Pelargonia 2021 Urban sommer (1)

Sommer, sol og gode vibber: Pelargoniablomster i mange forskjellige farger og størrelser gjør en enkel stråhatt og veske til unikt sommertilbehør med morsomme og fargerike detaljer for enhver spesiell anledning.

Pelargonia 2021 Fargerik hage (20)

En annen ide som er garantert å bli suksess på festen er isbiter med spiselige pelargoniablomster. Fyll et isbitbrett halvt opp med vann, legg blomstene oppi og legg brettet i fryseren. Når kubene er delvis fryst heller du mer vann på brettet og legger det tilbake i fryseren til kubene er solid fryst. Når isbitene smelter i glasset, vil blomsten vakkert flyte opp til overflaten. Tips: Bruker du blomsten i drinker anbefaler vi organisk grodd pelargonia.

Pelargonia 2021 Fargerik hage (19)

Fylt med pressede pelargoniaknopper vil rammene bli vakre på veggen. De kan også brukes som glassunderlag til dekor på sommerbordet.

Pelargonia 2021 Fargerik hage (16)

Pressede blader av grønt og pelargonia i ramme er en flott metode for å nyte blomstene året rundt. Tips: Når du presser, pass på at blomstene er nylig plukket. Da vil bladene holde deres originale farge og struktur når de tørker.

Pelargonia 2021 Fargerik hage (13)

Håndlagde serviettringer av ferske pelargoniablomster er en perfekt matsj med sommerstemning og komplementerer godt blomsterdekoren på bordet.

Pelargonia 2021 Fargerik hage (7)

Pelargonia er alt annet enn gammeldagse, og passer fint inn i kreative prosjekter som de vertikale sykkelhjulene på bildet. Opphenget er enkelt laget, det er bare å feste pottene med opphenget med metalltråd for et like unikt bakteppe.

Pelargonia 2021 Interiør (9)

Ingen stygge, nakne vegger igjen: Dette originale designet bruker snittede pelargonia av ulike farger og former for å skape en gardin av blomster som lyser opp en naken vegg. Den er perfekt for å skape sommerstemning på for eksempel en balkong der det ikke er mye plass. Den er også enkel å lage, bare plasser stilker i små tuber fylt med vann og heng opp med gjennomsiktig tråd.

Pelargonia 2021 Interiør (6)

The noble geranium passer best innendørs. Den er muligens den vakreste sorten pelargonia, og med sine klare fargegraderinger på hvert blad vil den lyse opp ethvert rom. Blomsten ble originalt avlet frem som en innendørsplante, og i motsetning til sine uteboende slektninger blomstrer den tidlig på våren. Det finnes også variasjoner av denne som blomstrer senere om sommeren og liker seg ute, så langt den er beskyttet mot vind og regn.

Pelargonia 2021 Interiør (5)

Noen sorter av pelargonia har bred variasjon av dufter. Du kan finne alt fra sitron, mint og roser, til muskat, ingefær, eple, appelsin og pære, eller sjokolade og cola – ja, du kan finne nesten alle dufter i samme blomst. Det gjør pelargonia ideell i mange oppskrifter, og kombinert med klassiske urter kan blomsten bli brukt i en mengde kreative matretter.

Pelargonia 2021 Interiør (1)

Gode nyheter for de som ikke har balkong eller terrasse: du kan likevel ta vare på en pelargonia. Blomsten er allsidig, og kan overleve innendørs i lyse områder. En så lysende fargerik blomst er garantert å gi sommerfølelse og oppløftet sinn!

Pelargonia 2021 DIY Vase i tre (7)

en trenger hverken mye tid eller ferdighet for å lage denne! Avkuttede pelargoniablomster og lys i matsjene farger lyser opp langbordet og fanger raskt oppmerksomhet på neste hagefest!

Pelargonia 2021 Min naturhage (28)

Dekorer et satt bord med fargerike pelargonia i mengder av glasskrukker for å skape sommerstemning og positive vibber. På hver tallerken kan du legge en enkel pelargoniastilk.

Pelargonia 2021- Min naturhage (24)

En frisk og sommerlig hårpynt blir en naturlig søt inspirasjon på en sommerfest. Til høyre ser du en spenne laget med pelargoniaknopper sammen med marikåpe, akeleie og kattemynte, festet sammen på en stor hårspenne.

Pelargonia 2021- Min naturhage (18)

Salvie, Mandevilla og ryllik liker sol like godt som pelargonia. Plant dem sammen og skap et godt sted å finne mat for bier og andre insekter.

Pelargonia 2021- Min naturhage (4)

Salvie, Mandevilla og ryllik liker sol like godt som pelargonia. Plant dem sammen og skap et godt sted å finne mat for bier og andre insekter.

Engledekorasjon til jul og advent (1/7)

For å lage dekorasjonen tar du utgangspunkt i to kjeler eller boller i ulik størrelse. Lyse farger er fint, men de behøver ikke å se nye ut. Fyll boller eller kjeler med jord. Plasser beholderne oppå hverandre.

Adventsstake i vase, DIY, (3/5)

Fest mosen med små pinner av ståltråd, og dekorer deretter med kvister av pyntegrønt. Finn deretter frem julestjernene. Før de snittes har du klar to beholdere med vann, en med 60 grader og en med kaldt vann. Snitt julestjernen og dypp noen sekunder i det varme vannet, før du avkjøler i det kalde og umiddelbart stikker blomsterstilken inn i oasisringen. Varmebehandlingen stopper lekkasje av plantesaft og forlenger holdbarheten til blomsten.

Adventsstake i vase, DIY, (2/5)

Plasser lysholdere og lys i oasisen, som først er mettet med vann. (Legges i vann i ca en time før dekorering begynner). Lim ringen fast i vasen, så den ikke sklir.

Adventsstake i vase, DIY, (1/5)

For å lage dekorasjonen har vi brukt en stor vase med bred halskant, en oasisring i samme størrelse som festes med lim, julekuler og dekorasjoner til å fylle vasen, lysholdere og stearinlys, julestjerner og pyntegrønt, og mose.

Juledekorasjon med bokstaver, DIY, 1/5

Du trenger: Bokstaver som er dype nok til å plantes i. F.eks J U L, X M A S eller annet som gir mening. Jord eller mose, og planter i mini- eller småpotter.

Årets flotteste adventskalender: Trinn 4

Sett en julestjerne, men en plastpose rundt potten for å hindre vannsøl, ned i krukken med gavekransen. Bygg opp inne i potten slik at julestjernen blir stående i perfekt høyde.

Årets flotteste adventskalender: Trinn 2

Pakk inn små gaver og hilsner i passende papir. Bruker du papphylser som gavene blir puttet inn i får kalenderen et ekstra elegant preg. Glem ikke små lapper med tallene fra 1-24, som du fester på hver pakke.

Årets mest orginale adventsstake: Trinn 4

Umiddelbart etter at julestjernen snittes må overflatene senkes i vann ved 60 grader. Dette hindrer at plantesaften lekker ut. Fyll kaldt vann i kulene og plasser blomsten i kulen med en gang.

Årets mest orginale adventsstake: Trinn 2

Fjern hettene på julekulene. Du kan trenge en tang for å få løsnet dem. Lim deretter kulene på fatet. Fest godt, for det er viktig at de ikke kan løsne når de er fylt med stearinlys og vann.

Lag en hengende adventskrans: Trinn 4

Lysene må stå støtt. Her har vi brukt lysholdere med klype. Vær nøye med å feste lysholderne slik at lysene står helt vertikalt og ikke kan løsne.

Lag en hengende adventskrans: Trinn 3

For å få den overveldende, frodige designen må man velge planter som er så frodige at de dekker potte og blomsterskum, og ser ut som én stor plante. Putt gjerne potten i en pose, slik at vanning blir enklere.

Lag en hengende adventskrans: Trinn 2

Grenen som skal holde lyskransen må være sterk og stabil, og den må festes i potten slik at den står stødig. Her har vi brukt et blomsterskum beregnet for dekorasjoner av tørkede blomster.

Frossen bolle: Steg 4

Plasser julestjernen, lav, mosekuler, kongler og glasskuler etter ønske i bollen.

Frossen bolle: Steg 3

Kjøp en stor flott julestjerne, og sett potten i en tett plastpose, slik at ikke vann renner ut under vanning. Dekk plasten med bomull eller annet hvitt materiale.

Frossen bolle: Steg 5

Strø gjerne på litt glitter eller kunstsnø før du plasserer din dekorasjon på et sted der den kan få sin velfortjente beundring.

Frossen bolle: Steg 1

Gni inn en glassbolle med olje. Finn frem limpistolen og før flytende lim frem og tilbake over glassbollen, til det dekker godt.

Frossen bolle: Steg 2

Når limet er størknet, tar du et rundt fat (med kanter!) og plasserer det vannrett i din "isbolle".

Adventspendel med julestjerner, ferdig

Ferdig! Adventspendelen er klar og kan henge der du finner det mest anvendelig. Heng gjerne pene bånd og dekorasjoner fra opphenget. Dette gjør dekorasjonen enda festligere.

Adventspendel med julestjerner, trinn 5

Pakk julestjernens potter inn i pen ullfleece eller filt. Knyt igjen med et pent tau. Rundt plastpotten er det lurt å ha en tett brød/frysepose, slik at man kan vanne uten søl.

Julestjerneåker

Fra den gangen julestjerne var en høy snittblomst med dårlig holdbarhet.