Mai er måneden for festdager og kanskje endelig en tid da det er fint å plante. Været er fremdeles lunefullt, så de meste sårbare plantene bør fremdeles leve beskyttet, men vi synger likevel "kom mai du skjønne milde, gjør skogen atter grønn" -og legger til at hagen også blir grønn og fin i løpet av mai.
Endelig tid for å innta hagen!
Gjødsle plenen
Når plenen har tørket opp og grønnes, og vissent løv er fjernet, er det tid for å gjødsle. Gress er næringskrevende og kan trenge nye krefter til å komme skikkelig igang med en ny sesong. Les godt på pakningen for å finne riktig mengde gjødsel, avhengig av hvilken . Husk at for mye gjødsel vil virker mot sin hensikt; røttene vil svis og gresset blir gult. Det er bedre å gjødsle i flere omganger med lavere dose. Har du mye mose i plenen er det ofte bedre å gjødsle enn å kalke, for å gi plenen konkurransekraft. Mose er et tegn på at gresset ikke trives; det får for mye skygge, for lite næring, eller dreneringen er dårlig. Mose er også et tegn på at plenen blir lite brukt; kanskje plassen heller kan brukes til en uteplass, en hellegang eller blomsterbed?
Plante
Mai er en god måned for å plante nye planter i hagen. Det er fortsatt bra fuktighet i jorden, og det er sjelden for varmt for de nyetablerte plantene. Når du skal plante stauder eller trær bør du grave et hull som er minst dobbelt så stort som potten. Når du graver vil jorden bli mer luftig, og planterøttene kan lett trenge fram. Luftig jord vil også ha bedre drenering, og man unngår at plantegropen blir et basseng. Bland inn kompost eller plantejord. Du kan også blande inn en liten mengde organisk gjødsel eller kunstgjødsel. Ikke legg gjødselen rett i plantehullet; planterøttene hos nye og små planter kan svis i kontakt med sterk gjødsel. Etter at planten er satt i hullet fyller du på med jord og trykker godt til. Det skal være god kontakt mellom røttene og jorden. Husk å vanne godt til slutt.
Husk at mai er lunefull! Vi tror sommeren er kommet, men plutselig dukker kalde netter opp. Vær derfor forsiktig med sommerblomstene, velg helst de mest hardføre og følg med på værmeldingen. Mange planter mistrives ved lave temperaturer, også om det ikke er kuldegrader. En gradvis herding av plantene vi har handlet (det vil si en tilvenning til livet utendørs) er klokt, og vil gi planter som trives bedre og lettere håndterer tøft vær.
Slik planter du i krukker
- Store krukker er enklere å vedlikeholde enn små, fordi de har plass til mer jord. Jo større jordvolum, jo lettere er det å gi plantene passe mye vann.
- Velger du store krukker får du også plass til flere planter.
- Det er lurt å velge krukker og kasser som har hull i bunnen, slik at overflødig vann kan renne ut. Da unngår du at røttene råtner.
- Velg god jord, det vil si jord med riktig sammensetning og næring. Kvaliteten avspeiles ofte i prisen. God jord gir plantene den næringen de trenger for å vokse og blomstre hele sommeren.
Planter for vårhagen
Alle typer sommerblomster og stauder kan plantes i krukker og kasser. Det blir ekstra fint hvis du også tar med planter hvor det er bladene som har prydverdi, slik som Prydkløver, Dichondra, Muehlenbeckia eller staudene Hosta og Alunrot.
Tidligblomstende stauder, som Sildre (Saxifraga), Vårkjærminne (Omphalodes), Forglemmegeisøster (Brunnera), Kubjelle (Pulsatilla ), kuleprimula (Primula denticulata) og vårfloks (Phlox subulata) lyser opp i forsommerhagen. Plant dem i forkant av blomsterbedet. De fleste tidligblomstrende staudene er lave, og «drukner» lett når de mer kraftigvoksende staudene vokser til utover sommeren. Da er det lett å tråkke på dem, og de får lite lys hvis de står klemt mellom tøffinger som riddersporer og sibir-Iris.
Andre ting å gjøre i hagen i mai:
- Stell av vårløker: La bladene få stå når vårløkene er ferdig blomstret, slik at næringen kan trekkes tilbake til løken. Det er nå løken samler næring til neste vårs blomstring. Gi dem en liten mengde gjødsel som ekstra matpakke. Man trenger ikke ta opp løkene, de kan få stå og bli flere. Står de veldig tett kan man ta opp rotklumpen og dele den opp slik at man bare setter noen løker tilbake. Sett resten et annet sted i hagen, eller del med naboen.
- Busker som blomstrer seint kan fortsatt klippes, som Buskmure (Potentilla) og Skjærsmin. Det samme gjelder hekkplanter som junisøtmispel, alperips og tuja. Pass på å ikke beskjære busker som blomstrer på fjorårets grener før etter blomstring!
- Vinn over liljebillen; sjekk liljer og Frittalaria et par ganger om dagen og fjern billene før de blir flere.
- Ugresset er også lettest å fjerne nå mens bakken er fuktig, og før det tar overhånd.