Insekter i hus og hjem, og særlig rundt plantene. Er det ekkelt, eller en naturlig del av miljøet der planter lever?

Med planter i huset er det et lite stykke natur vi velger å ha inne. Det har mange fordeler, både fysisk og psykisk, men det er også nødvendig å godta at med jord og planter kan det følge skapninger vi ikke er like begeistret for. Det finnes imidlertid mye du kan gjøre for å holde bestanden av insekter på et akseptabelt nivå, eller umerkelig, og noen av disse tipsene finner du i denne artikkelen.

Med økende interesser for planter, som for mange tok helt av under pandemien, er også diskusjonsfora på sosiale media blitt en oase for nyvunne planteeksperter. Men er egentlig torv roten til alt vondt, hvert eneste brunt blad forårsaket av mystiske soppsykdommer og alle insekter den visse død? Å ha planter inne handler om å ta med en bit av naturen inn. Da vil det også være naturlig at ikke alt er perfekt. Klima langt her nord hjelper oss heller ikke innendørs; vi har sommertemperaturer uten at det er sommerlige lysforhold. En tøff kombinasjon, vil mange planter mene.

Hva skal du se etter for å unngå å få med deg infiserte planter hjem?

Planter forlater gartneriet i perfekt estetisk stand. Gartneriet tilbyr som regel optimale forhold for god plantevekst, og har mange metoder for å fjerne angrep fra sykdom og skadegjørere. Det er ikke alltid like lett å videreføre for butikken, som skal balansere hyggelige lokaler med lekkert sortiment, og stell av svært mange ulike vekster på liten plass.

Når du kjøper planten kan du sjekke for eksempel (det er ikke alltid at disse er feil for hver vekst, men som hovedregel)

  • Spindelvev ved stilkfestet i bladhjørnene
  • Brune flekker på bladene eller deformerte blomsterknopper
  • Synlige insekter
  • Svært våt eller svært tørr jord

Nasjonalitet kan faktisk være viktig, også for planter. Ulike skadegjørere trives under ulike himmelstrøk, og regelverket for hva som er tillatt solgt og metoder for produksjon er ulikt. Det ligger i OBPs mandat at vi anbefaler å velge norskproduserte planter, og det er en kjensgjerning at norske planter inneholder mindre kjemiske stoffer enn importerte. I tillegg finnes det fare for å importere mer enn det du ser, både av planter, insekter og andre organismer. Det finnes også spesifikke regler for når du regnes som planteimportør.

Hva betyr jorden for hvilke planter det er insekter på?

De fleste planter vi kjøper har et vesentlig innslag av torv i blandingen. Torvjord har svært gode egenskaper for profesjonell produksjon, og skader ikke plantene. Likevel er det mange gode grunner til å velge andre jordtyper. Mange av insektene vi helst ikke vil ha inne setter pris på kompostjord, og mange erfarer en økning av skadedyr etter å ha gått over til disse jordtypene. Dette er vanskelig å hindre, men vil være mindre plagsomt om man klarer å holde overflaten tørr, som nevnt i tipsene nedenfor.

Verdt å vite om moderne planteproduksjon

Mange av oss er opptatt hvordan maten vår er produsert. Vi snakker om økologi, næring, sprøytemidler og mange andre faktorer i tillegg til hvilken vare vi velger. Gartneren har en lang rekke metoder. Den første er rett og slett hva vi planteprodusenter kaller god agronomi. Dette handler om kunnskap om optimaliserte vekstforhold, med god balanse av hva den aktuelle planten har behov for. Dernest har man en rekke biologiske metoder, samt nyttedyr som gode hjelpere.

Mange profesjonelle gartnere benytter sjelden eller aldri kjemiske midler i sin produksjon, og bruken av disse midlene har gått vesentlig ned. Dette gjelder mange steder, og Norge er langt fremme på dette området. Ved klok bruk av de andre nevnte metodene holder man nivået på et så lavt nivå at kjemi ikke lenger er nødvendig. Bakdelen med dette er at det kan forekomme enkeltindivider av noen insekter. Dette er ingen katastrofe, og insekter kan uansett bosette seg på planten i butikk eller hjemme. En plante fullstendig uten andre levende organismer er derfor ikke nødvendigvis bare positivt. Å velge planter fra norske gartnere vil ofte være et godt alternativ.

Stell planten godt!

En plante som er ved god helse, har et sterkere naturlig forsvar enn en som sliter med dårlige røtter, dårlig næring og lite lys. Grunnleggende gode plantestell er derfor avgjørende for utfall når uønskede insekter flytter inn.

En rimelig god kombinasjon av de viktigste vekstfaktorene er viktig. Disse inkluderer lys, temperatur, fuktighet og næring. Fra gartneriet har plantene med seg et liv i perfekte forhold, med alle disse faktorene optimalisert. Når planten flyttes hjem til oss vil den som regel oppleve mindre optimale vekstforhold.

Ekkelt med insekter i plantene?

Det er ikke ekkelt med insekter på planter, det er en del av biologiske økosystemer som planter er en del av. Det er en umulig balanse å på den ene siden ønske mer insekter/pollinatorer ute og samtidig være redd for dem inne; ingen av oss bor i en hermetisk lukket boks. Insektene som kan komme med inneplantene er ikke farlige for mennesker, men de kan være (eller på sikt bli) skadelige for planten. Noen insekter kan komme med planten, de kan ha lagt egg i jorden, eller som det i mange tilfeller skjer – de kommer utenfra, via vinduer og med oss som beveger oss ut og inn av huset. Finn gode strategier for å følge med, slike at du oppdager angrep tidlig og kan stoppe eller begrense dem, det utgjør en stor forskjell.

Kan du bli venn med insektene? Når de først er inne og fanget er de fascinerende skapninger det er gøy å lære om. Hva med å finne frem forstørrelsesglasset og undringen, og lær mer om insektene?

Nyttige tips som kan fjerne insekter

  1. La jorden tørke ut så mye som planten tåler. Mange egg legges og klekker de øverste to centimetrene av pottejorden.
  2. Vann nedenfra, og ikke la det stå vann i pyntepotten mer enn 20 minutter. Kontinuerlig vann gir optimale forhold for mange eggleggende insekter, og skader røttene.
  3. Spre plantene! Det er bare på Instagram at store hauger av planter tett i tett er en optimal løsning. Er de mer spredd rundt i huset gir det bedre innemiljø for deg, og du slipper at alle planter angripes samtidig. Nye planter kan gjerne få starte livet hjemme hos deg i et rom uten andre planter – det kalles ofte karantene, og brukes for å sjekke at planten er frisk.
  4. Gule eller blå limfeller vil kunne fange opp en del insekter som svirrer rundt. Ved å fange dem der har du også mulighet for å studere deres ulike egenskaper, og finne ut hvem som faktisk har bosatt seg på plantene. Sosiale media er dessverre ingen god kilde – vi ser utrolig mange rare og gale svar når folk legger ut bilder og spør hva det er.
  5. En skål med f.eks vann, to dråper oppvasksåpe og f.eks eddik eller annet som kan tiltrekke insektene kan også være en fin insektsfelle. Såpen løser opp overflatespenningen i vannet, og insektet synker ned i vannet etter å ha blitt tiltrukket av eddiken.
  6. Dusj eller bad plantene i vann! Mange plante tåler fint en forsiktig tur i vanlig dusj. Pass på at vannet er lunkent og strålen ikke for hard. Unngå at jorden blir dyvåt, så dekk gjerne til potten.
  7. Nyttedyr er små insekter som spiser skadedyrene på plantene, men ikke er til skade for oss og planten. Gartneriene bruker stort sett nyttedyr i produksjonen, og disse vennene kan av og til bli med oss hjem på planten. Det er bare en fordel!
  8. Gartnerblandingen: 10 liter vann, 2 dl nøytral olje og 1 dl såpe. Fungerer godt på sprayflaske mot flere insekter. Noen liker også å tilsette f.eks natron, melk og annet.
  9. Kjemikalier bør vi være forsiktig med. Det er en grunn til at svært mye av dette ikke er tillatt brukt selv hos profesjonelle aktører som har egnet beskyttelse og kan håndtere dette korrekt. Vær bevisst hva du velger å bruke, og ikke importer ulovlige preparater. Mattilsynet har liste over godkjente hobbypreparater det er lov å bruke. Husk at det kan være skadelig for både deg og plantene dine om du bruker preparater som ikke er tillatt – når de ikke finnes tillatt i Norge er det gode grunner for dette!
  10. Kast den angrepne planten. Hvis en plante er svært ille angrepet av en skadegjører bør den isoleres eller kastes ut av huset (i sommerhalvåret kan den gjerne settes ut). Det er vanskelig å bli kvitt alt av skadegjørere, uansett hvor nøye du er. Ulike insekter trives bedre på spesielle planter, så kanskje unngår du problemer med å være bevisst på hvilke planter du velger?

Noen av våre mest kjente insekter på potteplanter

  • Bananfluer/fruktfluer (gir ingen synlig skade på plantene)
  • Trips (lite avlangt insekt som suger på overflater og skader og deformerer blader, knopper og blomster)
  • Lus (lett å se, mange ulike typer og farger som suger og skader blad, knopp og blomst, forårsaker klissete overflater)
  • Ullus og skjoldlus (små ulldotter eller skjold  som beskytter en klissete liten lus som sitter i bladhjørner eller på stilker, betydelig skader på planten)
  • Spinnmidd (små midd som lager et tynt spinn på planten) midden skader overflaten av bladene og nye knopper.
  • Hærmygg (små larver i jorden ved rothals som klekkes til små sorte fluer) larvene skader røttene
  • Nyttedyr, som f.eks snylteveps og rovmidd som dreper eller spiser skadegjørerne uten å skade planten
    Nyttedyr er en samlebetegnelse for små kryp vi selv setter ut blant plantene. Disse er nøye utvalgt for å spise insektene som vi ikke vil ha, uten at de skader oss og plantene. Som regel er de også utvalgt for ikke å kunne overleve uten den aktuelle skadegjøreren som vi har satt den inn for å fjerne, slik at de ikke vil bli boende i huset vårt. Ofte er de så små at vi sjelden legger merke til om de er der.
    Nyttedyr kan bestilles hos spesialiserte blomsterbutikker og gartnerier. De er ekstrem ferskvare, og kan ikke lagres.