Gjennom sesongen kan det hope seg opp med både kvister, gress og annet hageavfall som en trenger å kvitte seg med. Mange lurer på om det kan kastes i skogen, komposteres i egen hage eller om det må leveres til gjenvinning. Her er våre råd!
Det er ikke så lett å orientere seg blant ulike lover og regler rundt håndtering av hageavfall, og vi har derfor prøvd å lage en liten oppsummering som kan hjelpe deg på riktig vei.
Først av alt, det som kommer fra hagen din skal aldri kastes i skogen eller andre steder i naturen. Dette gjelder både det som omtales som fremmede arter, og det som vokser i naturen. Dette reguleres av forurensingsloven, som vi alle er pliktig til å følge.
Det du derimot både kan og bør gjøre er å kompostere hageavfallet i egen hage, sånn at du selv kan produsere god jord til egne planter. Men det finnes noen regler du må følge også da. For eksempel er det sånn at blomsterbuketter eller inneplanter bør kastes i restavfallet, og ikke komposteres sammen med de øvrige hageavfallet. Årsaken til dette er at de noen ganger kan inneholde rester av plantevernmidler som vi ikke vil ha når jorden brukes til dyrking av spiselige vekster. Risikoen er veldig liten om du velger norske blomster og planter, siden gartnere i Norge først og fremst bruker nyttedyr og lite plantevernmidler.
Når du vet hva du kan gjøre med hageavfallet så er det ikke lenger et problem men en kjemperessurs!
Maria Fall, planteviter og fagansvarlig for planteskoler i Norsk Gartnerforbund.
Har du ikke muligheten til å kompostere selv kan du levere avfallet fra hagen til gjenvinning som hageavfall. Da lager avfallsmottaket flott jord som brukes på nytt.
Både når du komposterer selv eller leverer planteavfall til gjenvinning bør du tenke seg godt om. Det finnes noen planter som har svært lett for å formere seg og som kan overleve kompostering. Når denne komposten etterpå spres i egen (eller andres) hager kan man få store problemer. I forskrift om fremmede organismer finnes det en liste over planter som er forbudt å spre. Det er derfor lurt å sette seg inn i hvilke planter som står på denne listen og hvordan de ulike plantene formerer seg og spres videre. En av tingene du absolutt ikke bør legge i komposten er parkslirekne. Denne bør pakkes i avfallsposer og leveres som restavfall på et mottak til forbrenning.
I tillegg til disse er det noen ting du vil unngå å kompostere for egen del. For eksempel alle hagers pest og plage – skvallerkål. Den sprer seg både med frø og jordstengler og er vanskelig å bli kvitt. Tar du bladene før planten frør seg kan disse komposteres, men har du fjernet røtter bør disse sendes til forbrenning sammen med restavfallet ditt.
Kort oppsummert kan kompostering være både nyttig og morsomt om du setter deg litt inn i det. Her er tre enkle huskeregler:
- Ingenting fra hagen skal ut i naturen!
- Ingenting som er i hagen din bør vokse forbi hagegjerdet!
- Prøv hjemmekompostering om du har mulighet, det gir gull til hagen!