For noen av oss er lyden av sommer båter og lek. For andre er det lyden av humlen som suser fra blomst til blomst. Vet du hvilke planter som gjør hagen til et enda livligere sted? Hent inspirasjon til dine pollinatorplanter i OBPs pollinatorhage fra Hagemessen 2023.
Hvis du ønsker deg en hage som virkelig “summer” er det viktig å plante mange forskjellige typer av planter. Ikke alle våre pollinerende insekter liker det samme. Noen har lang tunge, andre kort. Noen liker bare å kravle rundt på blomsten og pollinerer den på denne måten. Hvorfor ikke kombinere nytte med nytelse!
På Hagemessen i Lillestrøm hadde pollinatorhagen litt plen. Dette vil vi vanligvis ikke anbefale for en pollinatorhage. Vi kan likevel bidra med mangfold ved å la kanter ståuklippet, slik at blomster og strå kan passe på at pollinatorene har et sted å summe mellom andre viktige blomstringer.
Mange av plantene som pollinatorene er glade i, er vi mennesker også svært glade i. Dette gjelder spesielt aromatiske planter, slik som timian og oregano, eller frukt og bær, som rips, solbær og kirsebær. Ikke bare er pollinatorene glade i bær, men de passer på at vi får mye av dem. Når man lokker til seg insektene får man større avlinger på sine planter som man ønsker skal få god avling, slik som rips og blåbær. Disse er elsket av mange pollinerende insekter.
I juni, juli og august gir kattemynte mat til bier og humler. Hvis man skjærer den tilbake i slutten av juli kommer den tilbake og blomstringstiden forlenges. Den ønsker seg en tørr vokseplass i solen. Kattemynte kan bli opp til 0,6 meter og er kompakt i veksten. Det vil si helt til katten din oppdager den og begynner å rulle seg i den. Det er en grunn til at den heter kattemynte. Herdig til H5.
- Prydkattemynte
Har du et veldrenert område med mye sol og lite jord? Ikke fortvil. Selv om det kan være en blemme å vanne dette gjennom sommeren vil det være at dette er en perfekt plass for kryptimian. Den får rosa blomster i juni og juli som er elsket av biene. I tillegg er den spiselig, men rådyr liker den ikke! Dermed er det vinn-vinn med denne planten. Herdighet til H5.
Kirsebærplomme er et busktre som blir opp til 8 m høyt. Frukten er spiselig, men det er først og fremst ikke derfor man ønsker den i hagen. I mai-juni dekkes busken av hvite blomster som er en fryd både for øyet og våre summende venner. Dette liker seg i sol og halvskygge og tåler både leirjord og vind. Skal ikke skjæres ned, men dårlige greiner og greiner med kryssende og innadvoksende vekst kan fjernes.
- Narcissus (Andresen gartneri)
- Nepeta × faasenii ‘Walker’s Low’ (prydkattemynte) (Grimstad Planteskole)
- Thymus serpyllum ‘Coccineus’ (kryptimian) (Grimstad Planteskole)
- Saxifraga (Bibbis stauder)
- Stemor (Andresen gartneri)
- Rabarbara: Rheum rh. ‘Fultons Strawberry Surprise’ (Grimstad planteskole)
- Cotoneaster dammeri ‘Coral beauty’ (Vintermispel) (Grimstad Planteskole)
- Fersken/aprikos blomstrende (Fjeld Hagebruk)
- Astilbe arendsii ‘Fanal’ (spir) (Grimstad Planteskole)
- Physocarpus opulifolius (hundetann) (Bibbis stauder)
- Perleblom (Andresen gartneri)
- Allium ‘Mount Everest’ (Bibbis Stauder)
- Sorbus m. comixta Halla San på st. 80 cm (Fjeld Hagebruk)
- Margeritter fra Hanevold gartneri
- Nellik (Andersen gartneri)