Hva skal du tenke på når ny hage skal planlegges? Enten en renovering er på gang eller hagen er et blankt lerret som skal males er en god plan nødvendig for å få din perfekte hage.
Med noen enkle grep kan du skape en hage som ser ut akkurat slik som de bildene du har i hodet, men som du ikke helt klarer å realisere. Lange bøker er skrevet om hageplanlegging. I denne artikkelen har vi forsøkt å kortfattet samle essensen i våre viktigste hageplanleggingsråd.
Begynn med å se
Hagen skal passe til huset og terrenget. En skråning, som kan føles for bratt til å være praktisk, kan bli hagens fargeklatt. Enten man bygger skråningen opp i trappetrinn/»terrasser» eller beholder skråningens fasong, er en skråning flott for å dele hagen i flere rom. Kanskje vil en trapp gi hagen fasong?
Tegn gjerne en rask skisse, den trenger ikke være nøyaktig for å gi en følelse av rommet i hagen. Se for deg hvor solen står i forhold til hagen. Hvor vil det være mye sol? Hvor er det skygge hele dagen? Hvor dyp er jorden i hagen, har du kanskje fjell opp i dagen noen steder, naturlig skogsterreng, eller er hele etablert på pukk og grus?
Lag en plan
Bruk skissen din til å tegne hagens områder. Selv små hager har plass til rom. Tenk over ditt ambisjonsnivå; er du av typen som synes det er koselig å luke og stelle i hagen, eller vil du helst plante og la hagen klare seg selv? Ønsker du en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker? Sjekk ut tidligere planløsning. Selv om hagen er overgrodd nå, kan det finnes gode utgangspunkt i gamle planer.
Ved et gammelt frukttre kan du skape hagens skyggeplass, med plass for en romantisk benk eller hengekøye. Ta vare på gamle trær, er oppfordringen fra ekspertene. Det tar mange, mange år å få et tilsvarende tre.
Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha, lager du en skisse av hagen i riktige proporsjoner – eller kopier plantegningen fra huset ble bygget. Ta mange kopier av grunnrisset ditt, så har du et godt utgangspunkt for videre planlegging og tegning. Deretter lager du en ideskisse for beplantning. Begynn med soner, deretter form og høyder. Mange har erfart at den perfekte planten er en du kanskje ikke kjenner fra før, så tenk gjennom form og farge før du avgjør hvilke planter som skal lede an i hagen.
Mikroklima
Hagen er en egen liten klimasone, der hekker, gjerder og husvegger er med på å bestemme hva som trives hvor. Legg merke til hvor det er sol om morgenen, midt på dagen og om ettermiddagen/kvelden. Finn skyggestedene, der solen sjelden eller aldri når frem. Finn ut hvor det er tørt, hvor det er fuktig. Noter deg også hvordan vindforholdene er. Planter man etter hagens egne soner er sjansen mye større for at hagen vil se frodig ut. Ditt lokale hagesenter bør kunne fortelle deg hvilke planter som er best egnet for ulike jord-, sol- og klimatiske forhold.
Hagens områder
Nå er det på tide å bestemme seg for detaljene. Hvor vil du drikke morgenkaffe? Dekke middagsbord? Hvor vil du være skjermet fra omgivelsene? Hvor skal det være åpent? Tenk årstider, prøv å planlegge så du får blomstring hele sesongen. Tenk på høstfarger og bær som er spiselige for fugler og mennesker. Skap noen blikkfang. Busker kan være dekorative om vinteren, under blomstring, frodige om sommeren og fargerike om vinteren. Plant gjerne ulike busker sammen, og planlegg slik at de er ledende i hver sin del av sesongen.
Utformingen
Unngå smale bed langs husveggen, der blir det fort både for tørt og for trangt. Lag bed med litt størrelse og kanskje med en buet kant. Det er bedre med få store enn mange små bed. Plant store planter innerst mot midten av bedet eller inn mot veggen. I midten plasserer du de halvhøye plantene og i forkant de lave. Plant i grupper på 3, 5 eller 7 osv.
Riktig plante på rett sted
Størst suksess får du ved å velge planter som vil trives ut i fra forholdene i hagen din. Er du i tvil så spør i ditt lokale planteutsalg, og bruk google, internett og alle de gode planteappene som kan foreslå planter som du kanskje ikke var kjent med fra før.