Alpefiol, eller Cyclamen, som er dens botaniske navn, er en flott plante som mange synes kan være litt vanskelig innendørs utover høsten. Visste du imidlertid at alpefiolene også er flotte utendørs, og kanskje spesielt flotte i høstkrukkene?
Alpefiol, eller Cyclamen, kommer i mange farger og varianter. I tillegg er det også sorter som tåler lavere temperatur bedre, de kaller vi ofte hagecyclamen. Hagecyclamen ser ut slik vi kjenner alpefiol fra tidligere, men den tåler lavere temperatur. De fargesterke og grasiøse blomstene hos hagecyclamen vil lyse opp og gir ny giv til høstkrukkene.
Tåler norsk høstklima
Cyclamen, eller alpefiol som vi kjenner den som på norsk, er en velkjent og kjær høstblomst. Hagecyclamen er mer hardføre enn sortene som i hovedsak brukes innendørs. De har noe mindre blomster enn vanlig alpefiol, men til gjengjeld tåler hagecyclamen å stå ute i norsk høstvær. Hagecyclamen kan klare 3 minusgrader, men vil gjerne stå lunt fra den verste nordavinden. – Norskprodusert hagecyclamen er et godt alternativ om du vil ha et nytt og friskt alternativ til den vanlige høstlyngen, forteller OBP.
Svevende sommerfugler
Blomstene hos alpefiol ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, og når blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene.
Romantisk rosa eller klassisk hvit
Blomstene hos alpefiol finnes i mange fargenyanser, fra hvitt til mørk lilla og dyp rød. Du kan bruke alpefiol i krukkene uansett hvilken stil du foretrekker. Hva med dyp rød alpefiol sammen med de røde, oransje eller gule fruktene til spansk pepper (Capsicum)? Eller hvite alpefiol i selskap med de sølvgrå bladene til karriplante (Helichrysum)? Denne planten dufter mild karri om du gnir på bladene, og passer fint sammen med de elegante alpefiolblomstene. Om du vil ha en mer romantisk stil, prøv med noen søte asters og dekorative pyntekål sammen med alpefiol i rosa og lilla. Bruk hengende greier av eføy eller «Pletter i luften» (Muhlenbeckia) rundt krukken, det gir et fint helhetsinntrykk, tipser OBP.
Plantetips for høstkrukkene fra OBP
- Bruk store nok potter.
- Overflødig vann må ha mulighet til å renne ut av krukkene, og dette gjøres best ved å bruke lecakuler i bunnen og gjerne et lag med filt eller tøy over for å unngå at jord kommer ned i bunnen og tetter hullene.
- Fyll krukkene med ny, god jord.
- Vann godt før temperaturen går mot null, ved dagtemperatur på 3-4 C˚ er det ikke nødvendig å vanne.
- Gi plantene tid, ikke ta dem rett fra romtemperatur til kuldegrader. Plantene bør plantes så tidlig som mulig på høsten slik at de gradvis får venne seg til kjøligere temperatur.