Snart er det jul, og nordmenn kjøper tusenvis av blomster til å pynte opp hjemme. Julens blomster krever egentlig lite av oss og er enkle å stelle. Men det finnes noen enkle triks som er lurt å huske på. OBP forteller deg hvordan juleblomstene holder så lenge som mulig.

– En ting er felles for veldig mange av juleblomstene – desember i stuene er mørk og varm. I desember fyrer vi opp stuene varme og det er lite lys utenfra, noe som er motsatt av plantenes preferanse. Sørg derfor for best mulig lysforhold og gjerne en plass i en litt kjøligere vinduskarm. Da har du gode forutsetninger for å lykkes, forteller Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Amaryllis

Løkplanten med de store blomstene i hvitt, rosa eller rødt kommer opprinnelig fra Chile. Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Får løken for mye vann, kan den råtne.  Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur. Ønsker du å stoppe veksten, ja da vanner du mindre og setter planten et kjøligere sted. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt. Den bør få rikelig med lys, men unngå direkte sollys.

Asalea

Asalea bør plaseres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kald hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Den må ha rikelig med vann under knopping og blomstring. Ellers bør den holdes jevnt fuktig og den må ikke tørke helt. Den beste måten å vanne på er å senke hele potten ned i en bøtte med lunkent vann et par ganger i uken. La stå til det ikke kommer flere luftbobler. Renn godt av før du setter den tilbake i pyntepotten. Den liker også en forsiktig dusj daglig (bruk dusjekanne).

Juleglede

Julegleden regnes som vår eldste juleblomst. Den bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved kjølig stuetemperatur. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.

Julerose

Julerose tåler å tørke opp mellom vanning, hold derfor vanningen moderat. Blomstringstiden er lang og frodig så lenge julerosen står lyst og ikke for varmt. Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Julerosen kan tåle å stå ute selv om det er 5-6 minusgrader. Blomsten egner seg godt utenfor døren til jul.

Julestjerne

Julestjerne er greie å stelle. Det eneste den ikke tåler, er frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.

Julekaktus/Novemberkaktus

Julekaktusen kan bli mange år gammel. Den skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot må den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner, er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. Vil du at den skal blomstre til neste jul, bør du plassere den kjølig om sommeren og utover høsten.

Svibel

Svibler kommer fra østlige deler av Middelhavet. Den liker segbest der det er kjølig, mellom 15 til 18 grader og bør vannes sparsomt. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden. Hvis den får for mye vann eller står for varmt, vil den strekke seg for mye. Krever ingen gjødsling.

Tulipan

La plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten og sett dem kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten.