Snart er det jul, og nordmenn kjøper millioner av blomster til å pynte opp hjemme. Julens blomster krever egentlig lite av oss og er enkle å stelle. Men det finnes noen enkle triks som er lurt å huske på.
– En ting er felles for veldig mange av juleblomstene – desember i stuene er mørk og varm. I desember fyrer vi godt for å slippe unna kulden ute, og stuene er varme og det er lite lys utenfra – noe som er motsatt av plantenes preferanse. Sørg derfor for best mulig lysforhold og gjerne en kjøligere plassering i vinduskarmen. Da har du gode forutsetninger for å lykkes.
Synes du at julens blomster er vanskelig å håndtere? Vit at moderne sorter og produksjonsmetoder har gjort det enklere for deg å lykkes. Det er vel verdt å prøve igjen! Sjekk også hvor du kjøper plantene fra. En del butikker kan ha problemer med riktig vanning og lys før planten blir solgt. Faghandelen skal ha kunnskapen, og det er lov å spørre i butikken. Planter som har stått for varmt, for kaldt eller i trekk, for vått eller tørt kan ha skader som gjør det vanskelig å lykkes. Vi råder deg til å gi dem et nytt forsøk, kanskje går det denne gangen?
Amaryllis
Løkplanten med de store blomstene i hvitt, rosa eller rødt kommer opprinnelig fra Chile. Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Får løken for mye vann, kan den råtne. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur. Ønsker du korte, sterke stilker, ja da vanner du mindre og setter planten et kjøligere sted før den begynner å blomstre. Den bør få rikelig med lys.
Asalea
Asalea bør plasseres lyst. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kald hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Nye sorter tåler inneklima mye bedre enn de gamle, så hvis du har dårlige erfaringer og tror at asalea ikke er for deg, så er det på tide å gi den en ny sjanse. Den må ha rikelig med vann under knopping og blomstring. Ellers bør den holdes jevnt fuktig og den må ikke tørke helt. Den beste måten å vanne på er å senke hele potten ned i en bøtte med lunkent vann et par ganger i uken. La stå til det ikke kommer flere luftbobler. Renn godt av før du setter den tilbake i pyntepotten. Man kan også velge selvvanningspotte. Ser den uttørket og nesten død ut? Gi den skikkelig med vann og vent et døgn, før du børster bort de tørkete bladene. Veldig ofte reiser asaleablomstene seg på en imponerende måte!
Juleglede
Julegleden regnes som vår eldste juleblomst, og er en begonia. Den bør holdes jevnt fuktig, men ikke våt. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 16-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved kjølig stuetemperatur. Vinduskarmen er som regel kjøligere enn resten av rommet! Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kortere. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Det er ikke uvanlig at den mister noen blomster i dagene etter at du kjøper den, men gi den litt tid og den strutter julevakkert med mange blomster igjen. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.
Julerose
Julerose tåler å tørke opp mellom vanning, hold derfor vanningen moderat. Blomstringstiden er lang og frodig så lenge julerosen står lyst og ikke for varmt. Julerose behøver ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Hvis du ønsker å ha den inne kan du gjerne ha den inne til julen, og så gradvis sette den ut igjen. Julerosen kan tåle å stå ute selv om det er 5-6 minusgrader. Blomsten egner seg godt utenfor døren til jul.
Julestjerne
Julestjerne er greie å stelle. Det eneste den ikke tåler, er frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Den er også sensitiv for overvanning, røttene blir fort skadet om de blir for våte. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.
Julekaktus/Novemberkaktus
Julekaktusen kan bli mange år gammel. Den skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot må den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner, er det en fordel å plukke av disse. Planten skal stå så lyst som mulig. Vil du at den skal blomstre til neste jul, bør du plassere den kjølig, og gjerne utendørs, om sommeren før du igjen tar den inn utover høsten.
Svibel
Svibler kommer fra østlige deler av Middelhavet. De liker seg best der det er kjølig, mellom 15 til 18 grader og bør vannes sparsomt, og spesielt lite før den begynner å blomstre. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden. Hvis den får for mye vann eller står for varmt, vil den strekke seg mye. Krever ingen gjødsling i blomstringstiden, men den kan få gjødsel etter blomstring hvis du skal ta vare på løken. La den i så tilfelle gro blader, og la den få en hvileperiode fra tidlig høst.
Tulipanbukett
La plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med vann de første timene. Ta så av plasten og sett dem kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten for lang holdbarhet.