Julestjerner har toppet listen over de mest populære blomstrende vinterpotteplantene i mange år. Enten du er vant til å designe moderne, fargerike sammenplantinger eller er mer vant til klassisk juledekorasjon, kommer du ikke gjennom de siste ukene av året uten å oppdage julestjernene. For å nyte planten så lenge som mulig, må du plassere den på et lyst, varmt sted beskyttet mot trekk, og følge disse seks beste vanningstipsene.

 1. Bruk romtemperert vann
  Julestjernen stammer opprinnelig fra det tropiske Mexico, og den liker derfor ikke kaldt vann noe mer enn den liker kald luft. Etter å ha fylt opp en vannkanne, er det best å la vannet stå til det har nådd romtemperatur.
 2. De foretrekker bløtt vann
  Julestjerner liker ikke hardt vann. Regnvann er naturlig mykt (mineralfattig som kalk) og er derfor perfekt for planter – du kan samle det ute for å vanne julestjernene dine. I områder med hardt drikkevann kan du redusere mineralinnholdet i springvann ved å koke det eller la det stå i en dag. Dette avleirer mineralene som gjør vannet hardt. Du kan også blande vann fra springen med destillert vann eller bruke et vannfilter. Tips: Hvis du bruker en tørketrommel, kan du også bruke vannet fra den.
 3. Vann kun når jorda har tørket ut
  Julestjerner tåler mye bedre å tørke ut i korte perioder enn å ha jord som er konstant våt. Vann dem bare når jorda føles tørr – stikk fingeren i jorden og sjekk at den er tørr selv på en dybde på to centimeter, eller når potten føles overraskende lett når den løftes. Når det er sagt, ikke la jorden bli så tørr som støv, unngå å la den tørke ut så mye at den føles pulveraktig å ta på.
 4. Vann regelmessig, men moderat – et champagneglass er perfekt
  Jorden til en julestjerne bør aldri være helt gjennomvåt. Det er bedre å vanne mindre, men oftere enn i store mengder. For en julestjerne i standardstørrelse i en potte på ca. 12 cm, bruk rundt 100 milliliter vann per økt – omtrent like mye som du får plass til i et champagneglass. En minijulestjerne i en 6 cm potte trenger bare et halvt glass med vann. En god retningslinje for planter i standardstørrelse er å vanne på denne måten hver annen eller tredje dag, og minijulestjerner kan trenge å vannes daglig på grunn av det lille volumet av jord. Hvis de oppbevares i et veldig varmt rom eller i nærheten av en varmeovn, kan de behøve vanning oftere.
 5. Fjern overflødig vann
  Omtrent 15 minutter etter vanning, bør alt overflødig vann fjernes fra tallerkenen eller plantekassen som potten står i, da julestjerner ikke tåler våt jord. Alternativt kan du også vanne planten fra bunnen. For å gjøre dette, hell vann direkte i skålen eller pyntepotten, plasser deretter julestjernens potte i den og vent ca. 15 minutter til jorden har trukket opp vannet. Hvis vannet går raskere, tilsett litt mer. Hvis vannstanden ikke endres på flere minutter, betyr det at planten har fått nok, og det er på tide å helle ut resten.
 6. Bøttemetoden fremfor vanlig vanning
  For de som ikke vil bekymre seg for regelmessig vanning, er bøttemetoden et godt alternativ. Dette betyr at når planten er tørr, skal rotklumpen senkes i romtemperert vann i noen minutter. For å benytte seg av denne metoden, ta planten i plantepotten med dreneringshull og dynk den ned i en bøtte eller dyp vask. Bobler vil stige opp til toppen, dette indikerer at jorda absorberer vann. Når boblene bremser ned og stopper, betyr det at julestjernen har fått nok. På dette tidspunktet løfter du planten raskt, lar vannet renne ut en kort stund og setter så julestjernen tilbake i pyntepotten. Husk å fjerne overflødig vann som renner ut senest etter 15 minutter. Med denne metoden trenger du bare å vanne omtrent en gang i uken, så det er perfekt hvis du er borte fra hjemmet i noen dager.

Denne artikkelen er en del av kampanjen Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) er markedsføringssamarbeidet til de europeiske julestjerneutviklerne Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants og Syngenta Flowers. Samarbeidet ble grunnlagt i år 2000 med mål om å fremme og sikre langsiktig julestjernesalg i Europa. SfE- aktiviteter foregår i dag i 22 europeiske land. Fra 2021 til 2024 støttes markedsføringsaktiviteter i EU som en del av «Stars Unite Europe»-kampanjen i syv land: Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Polen, Sverige og Spania.

For mer informasjon om julestjerner og mange ideer for å dekorasjoner, besøk nettsiden starsuniteeurope.eu.