I februar kan vi dag for dag se at solen er litt lenger oppe, og vi kan kjenne en anelse varme fra de etterlengtede solstrålene. Plantene er også glad for at dagene blir lengre. Her er et utvalg av planter som klarer seg fint i et vindu med lite lys.
I februar kan vi dag for dag se at solen er litt lenger oppe, og vi kan kjenne en anelse varme fra de etterlengtede solstrålene. Plantene er også glad for at dagene blir lengre. De aller fleste stueplanter foretrekker mer lys enn de får i de mørkeste vintermånedene her i landet. Her er et utvalg av planter som klarer seg fint i et vindu med lite lys, selv nå i februar. Frisk opp vinduene med nye blomster, oppfordrer Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)
Vrifrukt. Blomstene hos Vrifrukt (Streptocarpus) har form som slanke trompeter, og har ofte en annen farge innerst. De sitter samlet i knipper på lange stilker. Bladene er lange, tykke og har et lag med hår som gjør dem lodne å ta på. Vrifrukten trenger jevn vanning, men liker ikke å få vann på bladene. Gi gjødsel hver 14.dag om sommeren. Nå om vinteren kan den få stå mest mulig lyst, men i sommerhalvåret trives den godt i et vindu mot øst eller nord.
Gloxinia: Gloxinia har store, klokkeformede blomster. Den mest vanlige fargen på Gloxinia er blåfiolett, men de finnes i både rosa, rødt og hvitt. Planten er i familie med Vrifrukt, og har som Vrifrukten tykke, lodne blader som ikke bør få vann på seg. Den kan stå i stuetemperatur, og bør få jevn vanning. Gi gjødsel hver 14. dag i sommerhalvåret. Sett Gloxinia på et sted uten direkte sol.
Engelsk Pelargonium: Engelsk Pelargonium, eller stuepelargonium (Pelargonium x domesticum), er en ordentlig nostalgisk og romantisk plante. Den er en av våre aller eldste stueplanter, og var populær allerede på 1800-tallet! Med sine store og fluffy blomsterhoder i nyanser av hvitt og rosa kan den minne om Hortensia. Blomstene holder seg lenge, og de er ofte mørkere mot midten som gjør dem enda mer uimotståelige.
Denne planten vil gjerne ha det lyset kan den kan få på våren, men om sommeren bør den stå skjermet for sterkt sol. Det er viktig å la Pelargoniumen få tørke noe opp mellom vanningene, slik at den ikke råtner nederst. Fra mars gir du gjødsel annenhver uke. Mange synes det er vanskelig å få engelsk Pelargonium til å blomstre om igjen. Det er fordi den krever en periode med lavere temperatur hvor det samtidig er lyst. Dette løses ved å sette planten på et kjølig rom etter blomstring. Når det blir varmere i været setter du planten ut på dagtid, og om sommeren kan den stå ute hele tiden.
Sineraria: Sineraria har blomster i en nydelig, blåfiolett farge og minner om blåveis. Du finner også planter med rosa eller hvite blomster. Bladene er store er store og tannete som hos lønneblader. For å få mest glede av Sineraria må den få jevn vanning, og stå på et lyst sted som ikke er for varmt. Det er vanlig å kaste Sineraria etter at den har blomstret, så du trenger ikke gi den ekstra gjødsel.