Brunskogsnegler er blitt en fast gjest i mange hager. Det er svært ergerlig å ha brukt energi og penger på fine planter, bare for å oppdage at de er blitt spist i løpet av natten. I artikkelen kan du lese om sneglenes preferanser innen matveien - og hva vi skal plante for å gjøre hagen mest mulig interessant for sneglene. I tillegg gir vi deg gode råd for å bli kvitt sneglene.

Den beste metoden for å gjøre hagen uattraktiv for uvelkomne gjester, slik som brunskogsneglen, er å plante planter som ikke står på sneglenes meny. Listen er på ingen måte ekskluderende, men kan gi en pekepinn på gode valg. Generelt foretrekker sneglene myke, unge skudd. Det er blitt pekt på at aromatiske planter, slik som krydderurter, ikke er attraktive – samtidig er det manges erfaring at nettopp disse tiltrekker seg sneglene. Dette skyldes nok at plantene er urteaktige og delikate i konsistensen. Listen som her presenteres er hentet fra NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomisk forskning

Liker Liker ikke
Aster Astilbe
Bønner Begonia
Erter Bringebær
Fioler Bjørnebær
Hosta Dill ??
Hvite margeritter Fuksia
Høstfloks Geranium
Iris Isop
Jordbær Lavendel
Klematis Løvemunn
Kålvekster Margerittkultivaren Maggy White
Krokus Pelargonium
Ligularia Rhododendron
Lupiner Roser
Løvetann Stikkelsbær
Persille Kjempevalmue
Potet Krypfredløs
Påskeliljer og andre liljer Blomkarse (?)
Riddersporer Petunia (?)
Salater Primula(?)
Selleri Ringblomst(?)
Sommergeorginer Steinfrø
Stemorsblomst
Tagetes
Vårfloks
Valmuer

Hva kan vi ellers gjøre?

Det beste trikset, ved siden av å velge planter som ikke står på listen over sneglenes favoritter, er å holde hagen ryddig. Jo lengre det er mellom fuktige, tette kratt, jo mindre velkommen virker hagen din for snegler. «Klattvanning», stadig litt vanning, frarådes, det er bedre å vanne sjeldnere og mer. Jo tørrere hagen fremstår for den som skal ake seg fremover, slik sneglene gjør, jo mindre trivelig er det.

Informasjon fra NIBIO om avliving av snegler:

Sneglene er lettest å se om kvelden og morgenen, eller når det er fuktig på bakken. En skikkelig innsats på jakt etter sneglene, og gjerne i selskap med naboene, kan redusere problemet drastisk i løpet av få dager.

Når det er nødvendig å avlive snegler, anbefaler NIBIO disse metodene:

1) Dele sneglen i to med en spade, saks eller annet redskap, det er ikke nødvendig å samle dem opp.
2) Ha dem i en beholder og helle kokende vann over.
3) Putte dem i en plastboks og legge den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett døgn.

Etter at man har drept sneglene med en av de anbefalte metodene kan man trygt grave ned de døde sneglene i hagen eller kaste dem på komposten. Man behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler.

Ut fra de overnevnte momentene fraråder vi derimot følgende metoder:

1) Å legge sneglene i salmiakk.
2) Å strø salt over sneglene.
3) Å legge sneglene i en saltlake.

NIBIO, Norsk Institutt for bioøkonomi, har tatt ansvaret for å samle informasjon og forske på sneglene og problemene de fører til i privathager og i landbruket. Denne artikkelen baserer seg i hovedsak på informasjon fra dem.